Joakim Nyquist och hans kollegor har bötfällt flera personer på onsdagsmorgonen utanför Trollbodaskolan i Hässelby villastad. Foto: Stella Papapanagiotou

Flera fast för fortkörning vid Västerorts skolor

I samband med skolstarten den här veckan gör lokalpolisen i Vällingby trafikkontroller vid flera skolor. I dag stoppades flera föräldrar som kört för fort vid Trollbodaskolan i Hässelby villastad.

  • Publicerad 10:07, 21 aug 2019

Den här veckan startar höstterminen och, i och med det, vardagskarusellen för alla barnfamiljer. Barn ska hämtas och och lämnas och arbetstider ska passas.

Farliga trafiksituationer vid Västerorts skolor är ofta på tapeten och den här veckan är lokalpolisen ute och gör hastighetskontroller vid flera skolor.

Nu på onsdagsmorgonen står förundersökningsledare Joakim Nyquist och tre av hans kollegor på Barnhemsvägen utanför Trollbodaskolan i Hässelby villastad. Och de har att göra.

– Det här är en 30-väg och dessutom uppförsbacke när man kör mot skolan, så kör man för fort är det medvetet, säger Joakim Nyquist,

Inom loppet av 30 minuter, runt 08-tiden när många föräldrar lämnar sina barn, stoppades åtta personer för fortkörning.

– Vi har sett fler som kör för fort än vi hinner med. Många kör över 40 kilometer i timmen, gränsen för att förlora körkortet är om man passerar 50 på en 30-sträcka. Vi har inte tagit något körkort än idag, säger Joakim Nyquist.

Positiva reaktioner

I måndags gjordes kontroller vid Södra Ängby skola i Bromma, där fyra personer bötfälldes för fortkörning och i går åkte fem förare dit vid en skola på Ekerö.

– Nästan alla säger samma sak: de kör egentligen aldrig för fort. Men samtidigt uppger ofta de som kör för fort att de är försenade till skolan med barnen. Bästa tipset är att se till att vara ute i god tid och ta det lugnt, säger Joakim Nyquist.

Han påpekar att många även är positiva till kontrollerna och gör tummen upp till polisen.

– Många kommer fram och säger att kontrollerna är bra, det är ju barn som går över här, säger han.

När en förare stoppas görs alltid ett alkoholtest. Ingen av de som stoppats vid skolorna hittills har varit alkoholpåverkad, enligt polisen.