Tjuvar. Kommunpolisen utreder om det rör sig om en liga. Foto: Mostphotos

Flera fordonsstölder i Vallentuna på en vecka

Sedan påskhelgen har två regelreätta bilstölder och två bildelsstölder anmälts i Vallentuna. Nu utreder polisen om det rör sig om en liga. "Frågan är vad man vill använda bilarna till", säger kommunpolis Mattias Tillberg.

  • Publicerad 17:25, 25 apr 2019

Bil- och däcktjuvar har härjat i Vallentuna de senaste dagarna.

Mellan den 19-25 april fick kommunpolisen in fyra polisanmälningar, där privatpersoner i kommunen fått både sommardäck och bilar stulna.

De två bilstölderna ska ha skett vid Kragstalundsvägen natten till tisdag och vid Västergården natten till torsdag, där bilarna stod parkerade.

Bilarna eftersöks av polisen, men har i nuläget inte hittats.

– Frågan är vad man vill använda bilarna till. Om man ska ha dem till att transportera sig eller till att utföra brott med. Det är lite sådant vi tittar på just nu, säger kommunpolis Mattias Tillberg och fortsätter:

– Om det är mycket bilar som blivit stulna i en kommun så händer det ibland att det är en liga som åker runt. Det är inte ovanligt att man stjäl en bil och begår ett brott.

"Försvåra för tjuven"

Även sommardäck har stulits i veckan. Den ena stölden var från en uppfart i Kragstalund, och några dagar innan hände samma sak vid en parkering i Åby allé, där en person ställt sin bil under påskhelgen. När ägaren skulle hämta bilen igen var den uppställd på "pallar" och de två däcken på bilens förarsida var nedmonterade och stulna.

Kommunpolisen uppmanar Vallentunabor att försvåra för tjuvarna.

– I samband med hjulbyte bör man se till att man låser fast sina däck och att de inte blir liggandes på uppfarter. Man kan även sätta låsbultar på bilarna. Det gäller att försvåra för tjuven så mycket som möjligt, säger Mattias Tillberg.

Är det riskabelt att låta bilen stå på en parkering över natten?

– Det finns inget som pekar på att det är en ökad risk att ställa bilen på en pendlarparkering. Det man kan tänka på är att försöka ha den på en upplyst parkering där det är mycket rörelse så upptäcktsrisken för tjuven är stor.

Stockholm Direkt