En person greps efter de tillslag som gjordes på elva företag i nordvästra Stockholm. Foto: Leif Oldenburg

Flera företag misstänks för brott efter tillslag i Västerort

I slutet på förra veckan gjorde polisen ett tillslag mot elva företag i nordvästra Stockholm. Flera brott upptäcktes vid tillfället och en person greps.

  • Publicerad 16:49, 18 mar 2019

Förra veckan på torsdagen gjorde Rinkebypolisen tillsammans med gränspolisen, Skatteverket och Kronofogden ett tillslag mot elva företag, varav nio låg i Järvaområdet, ett i Veddesta i Järfälla och ett i Vällingby.

Hos nio av de elva företagen upptäcktes flera brott – brott mot utlänningslagen, misstänkt förberedelse till grov människosmuggling, vapenbrott och narkotikabrott.

Två företag var alltså oskyldiga, men i vilka områden dessa befinner sig i vill inte polisen kommentera i nuläget. En person greps vid ett av tillslagen, och misstänks för förberedelse till grov människosmuggling, vapenbrott, tre fall av brott mot utlänningslagen och ett antal narkotikabrott.

"Enormt mycket illegal arbetskraft"

Företagen polisen besökte var både bilverkstäder och mindre butiker. Bland annat anträffades tre personer som inte får vistas i Sverige, eftersom de inte har arbetstillstånd, berättar Kristian Halldin som är samordnare för myndighetssamverkan för organiserad brottslighet.

– Vi ser att det är enormt mycket illegal arbetskraft i butiks-, verkstads- och restaurangmiljö. Läget gör mig seriöst bekymrad eftersom man verkar strunta i att ta hänsyn till regler både vad gäller rätten att arbeta, betala skatt eller tillhandahålla en dräglig arbetsmiljö för anställda. Ibland bor dem till och med i den arbetsmiljö de jobbar, säger Kristian Halldin.

Straffet för att anställa illegal arbetskraft är en sanktionsavgift på upp till 46 500 kronor samt dagsbot, berättar Kristian Halldin. Han tillägger att det även kan bli fängelse på upp till ett år om det är väldigt grovt och organiserat. Men det är inte aktuellt för de fall som upptäcktes nu i torsagds, tillägger han.

Samverkan mot organiserad brottslighet

Det här är den sjätte större insatsen hittills i år där flera myndigheter samverkar mot organiserad brottslighet i region Stockholm.

Myndigheterna som samarbetar är: Polisen, Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket, Kustbevakningen, Kronofogden, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Kriminalvården samt länsstyrelsen.

Vissa deltar på plats i insatserna, medan andra endast deltar i planeringen inför och efter genomförandet.

Källa: Polisen

Vi är Västerort

Stockholm Direkt