Vårby gård. En man i 60-årsåldern miste sitt liv efter att en granat exploderade i Vårby gård. I veckan möttes föreningar, myndigheter och politiker i Sätra för att hitta lösningar. Foto: Arkivbild, Lena Ölander

Flera förorter enas mot våldet

En dödlig granatexplosion. Flera dödsskjutningar. 2018 har fått en blodig start. I veckan möttes politiker, föreningar och boende från flera Stockholmsförorter i Sätra för att lära av varandra och hitta lösningar.

  • Publicerad 15:06, 19 jan 2018

2018 har fått en dyster start. Söndagen den 7 januari dör en Vårby gårdsbo efter att ha hittat en granat på torget. Hittills i år har fyra personer dött av dödsskjutningar i landet, två av dem i Stockholm.

I måndags hölls ett stormöte mot våldet i Sätra, på initiativ av föreningen Trygga Sätra och nattvandrarna.

– Vi drog igång med det här i fredags och jag skulle ha varit överlycklig om det kom tio pers. Men vi fyllde lokalen, det måste ha varit en 35-40 personer där, det var helt fantastiskt, säger Lena Ölander, ordförande i Trygga Sätra.

Hittar lösningar tillsammans

Föreningar från hela 127-området och andra delar av Stockholm var på plats, tillsammans med lokala politiker, fritidsgårdspersonal och andra myndigheter.

– Vi vill skapa en närmare dialog mellan oss. Både mellan olika föreningar och förorter, men också med politikerna. Vi måste komma ur våra egna små hörn, se vad som fungerar på andra platser och hitta bra lösningar tillsammans, säger Lena Ölander.

Målet, säger hon, är att sätta upp en lista med konkreta förslag som ska skickas vidare till politiker högre upp.

Måste få hjälp snabbt

I måndags diskuterades bland annat kameraövervakning, skolans roll, fler aktiviteter för äldre ungdomar och att de som vill komma ur kriminaliteten snabbt ska få hjälp.

– Det kan inte vara så att det tar en tre-fyra månader innan någon får hjälp, då kan den personen vara skjuten, säger Lena Ölander.

Fler möten i fler orter

Planen nu är att fortsätta och ha flera möten i olika förorten. I slutet av januari ska föreningen Förorten mot våld vara värdar för nästa möte, i Järva.

– Nästa gång kanske en förening i Bredäng tar på sig värdskapet och bjuder in. Och vi vill inte att det bara ska vara en Stockholmsgrej, vi vill få hit även föreningar och idéer från till exempel Göteborg. Alla vill ju få slut på det här, då måste vi jobba tillsammans, säger Lena Ölander.

Lorena Delgado (V), ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd. Foto: Arkivbild

Jan Jönsson (L), vice ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd. Foto: Arkivbild

Hallå där lokalpolitiker – vad tar ni med er från mötet?

Lorena Delgado (V), ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd:

– En sak som är väldigt konkret är behovet av att snabbt reagera när unga vill lämna kriminaliteten, det känns som att alla var överens om att det behöver ändras på. Och jag har ställt en del frågor till vår förvaltning om vad som är möjligt för oss att göra. Går det att jobba med våldsprevention redan i förskolan? Och har vi möjlighet att ge ekonomisk bidrag till nattvandrande föreningar?

Jan Jönsson (L), vice ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd:

– Det är hur otroligt viktigt det är att det finns hjälp att få när någon är på väg ut ur kriminalitet eller ett fängelsestraff. Det ska inte ta fyra månaders handläggningstid – då är personen redan tillbaka i kriminalitet eller skulder. Det är något jag vill titta vidare på – vad kan vi i staden göra för att minska de tiderna.

– En fråga som togs upp var misstron mellan föräldrar och socialtjänst. Trots att det är ovanligt är många oroliga för att socialtjänsten ska omhänderta deras barn. Jag lyfte att fritidsgårdar och föreningar borde bli bättre på att bjuda in socialtjänsten och visa att de faktiskt också är till för att hjälpa och stödja.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.