RÄD. Polisen slog till mot flera adresser under måndagsmorgonen i ett tillslag mot narkotikahandeln. (Genrebild) Foto: Mostphotos/Sacharias Källdén

Flera gripna efter stor razzia i södra Stockholm

Polisen slog till mot flera adresser i Vårberg och närliggande områden under måndagsmorgonen. Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänks flera personer ha utnyttjat minderåriga som knarkkurirer.

  • Publicerad 08:31, 17 feb 2020

Enligt polisen är tillslagen resultatet av en längre tids arbete och en del i arbetet mot det grova våldet och försöket att bryta "våldskurvan när det gäller skjutvapenvåld och sprängningar, bland annat genom att beslagta vapen och narkotika".

Ett tiotal personer ska ha gripits och anhållits misstänkt för grovt narkotikabrott.

– Tillslaget och de genomförda husrannsakningarna är ett led i polisens långsiktiga arbete mot gängmiljöer och mot den öppna narkotikahandeln i utsatta områden. Narkotikahandeln skapar både stor otrygghet i områdena och är en viktig inkomstkälla för kriminella, säger Caroline Westlund, chef för sektionen mot människohandel vid regionala utredningsenheten hos polisen i region Stockholm i ett uttalande.

De gripna ska ha tydlig koppling till Vårberg, uppger polisen. Enligt uppgifter till Aftonbladet var målet att gripa ett antal personer, där flera har ledande positioner i ett kriminellt nätverk. Flera av de gripna misstänks även för människohandel, bland annat för att ha utnyttjat minderåriga till att sälja och förvara narkotika som knarkkurirer, skriver Aftonbladet.

Under tillslagen samarbetade poliser från människohandelssektionen vid regionala utredningsenheten vid polisen i region Stockholm, lokalpolisområde Skärholmen samt flera enheter från polisområde Stockholm syd.

– Öppen droghandel har varit ett problem i området, och det kommer fortsätta finnas framöver också. Det är inte specifikt för Vårberg. Men runt områden som är klassade som öppen drogscen skapas otrygghet, och den här insatsen är en del av vårt arbete på det området, säger Daniel Mattsson, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef i Skärholmen.