BYGGER OM. Större scen och färre småhus kommer att möta dem som minglar på Mosebacketerassen under ljumma sommarkvällar nästa år. Foto: Mostphotos

Flera hus rivs när Mosebacke totalrenoveras

Flera småhus jämnas med marken när Mosebacketerrassen nu får en total makeover, som ska vara klar lagom till vårsäsongen.

  • Publicerad 15:11, 23 okt 2018

– I stället för att ha en massa små byggnader här och där kommer det nu att vara en mer sammanhängande bebyggelse där servering och scen är i fokus, säger Gabriel Herdevall på HAG arkitekter, som planerat renoveringen av Mosebacke i drygt två år tillsammans med Stockholms stadsbyggnadskontor och länsstyrelsen.

Nio små byggnader, däribland bistro, grillbar, ölkiosk och scen, började rivas i mitten av oktober vilket tidningen Mitti var först att berätta. Lagom till 1 november beräknas det första spadtaget för den nya Mosebacketerrassen tas, och den nya grunden läggas.

NY LISTA: Här är Stockholms vackraste barer

Den nya scenen, som målas i en mörkgrön färg, kommer att bli större och få ett permanent tak som ska dämpa ljudläckage utanför området. Framför scenen ska gatsten läggas, och fler sittytor planeras. Dessutom byggs nya serveringsutrymmen och bättre toaletter.

– Arkitekturen är funktion och estetik hand i hand, med inspiration hämtad från Kägelbanans glaspartier och platsens anrika historia, säger Gabriel Herdevall i ett pressmeddelande.

Ny chef ska styra upp klubbarna på Södra Teatern

Under tiden som renoveringen pågår kommer delar av terrassen att vara avspärrad, men nyfikna är välkomna att kika på byggets gång, meddelar Södra Teatern. Mosebacketerrassen i ny skrud beräknas slå upp portarna lagom till utomhussäsongen våren 2019.

– Då inviger vi nya Mosebacketerrassen med nytt matkoncept och presenterar sommarens konserter. Det blir en riktig fest, säger Johanna Carlberg, tillförordnad vd på Södra Teatern.

VISIONEN. Den nya serveringsbyggnaden kan se ut såhär. Foto: HAG Arkitekter

Förklarat som byggnadsminne

Södra Teatern är en teater- och konsertscen vid Mosebacke torg på Söder. Teatern byggdes 1852 och är en av Sveriges äldsta aktiva teatrar. I huset finns även sex andra scener, varav Kägelbanen under Mosebacketerrassen är den största. Huset består även av fem barer och restaurangen Mosebacke Etablissement.

Mosebacketerrassen har länge varit en av Stockholms mest populära platser sommartid.

År 1995 förklarades Mosebacketerrassen, Mosebackeportalen och Kägelbanan som byggnadsminne.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.