Anmälningar. Tolv inbrott på drygt en vecka har skett runt om i Täby efter årsskiftet. Foto: kollage

Flera inbrott i Täby under årets första vecka

Under den första veckan i januari, då många varit bortresta, har inbrotten i Täby ökat. Sedan årsskiftet har tolv inbrott skett.

  • Publicerad 10:35, 8 jan 2020

Under jul och nyår är det många som väljer att resa bort, vilket inbrottstjuven vet om.

– Nu, under de två första två veckorna i januari, har vi sett att inbrotten har gått upp, säger Jan Berlin, kommunpolis i Täby.

Dagarna från årsskiftet fram till den åttonde januari har det skett tolv inbrott runt om i Täby, i bland annat Enebyberg, Visinge och Gribbylund. Det är en markant ökning, jämfört med samma period 2019 då fyra anmälningar hade kommit in under årets första vecka.

– Vi såg en kraftig minskning av inbrott under hela 2019 men denna vecka ser vi motsatsen. Det är dock svårt att se ett mönster när det bara handlar om en vecka, säger Jan Berlin.

Skett där ingen är hemma

Ännu är ingen gripen för inbrotten, men polisen kan se att de skett på liknande sätt. Gärningspersonerna har i de flesta fall tagit sig in genom altandörren och alla inbrott har skett i fastigheter där ingen har varit hemma.

I Vallentuna har det kommit in fem anmälningar om inbrott under den första veckan i januari, medan det i Danderyd varit lugnare. Där har det ännu inte kommit in några anmälningar till polisen – till skillnad från samma period i fjol då fyra inbrott hade anmälts.

Jan Berlin trycker på vikten av att ta hjälp av grannarna när man ska resa bort.

– Se till så att huset ser bebott ut. Grannen kan kasta skräp i din soptunna, hämta post och om det är snö, skotta uppfarten, säger han.

Hur arbetar ni nu?

– Vi startar upp nya grannsamverkansgrupper och grannsamverkansbilen åker runt. Sen kommer vi även att åka runt i områdena. Men vi är beroende av att folk kontaktar oss, ser man något – ring 112, säger han.