Kattjakt. Småfåglar kan vara smittade av salmonella, och katter som äter fåglar kan därmed drabbas. Foto: Mostphotos

Flera katter i Danderyd sjuka i salmonella

Inom loppet av en vecka i februari konstaterades salmonella hos fem katter i Danderyd. Småfåglar tros sprida smittan. Veterinären Caroline Harlos på djursjukhuset Albano har ett smart tips för att katten ska slippa bli sjuk.

  • Publicerad 16:18, 5 mar 2019

På bara en vecka under februari upptäcktes fem fall av salmonella hos katter som bor i Danderyd, och tidigare i år har ett fall konstaterats. Om det har kommit fler fall sedan februari är inte äknt ännu – men Caroline Harlos, veterinär och kattambassadör på Anicura djursjukhuset Albano i Danderyd berättar att de haft många fall.

– Vi har sett väldigt många fall, det har varit en stor boom av salmonella de senaste veckorna, säger Caroline Harlos.

Hon berättar att symtomen är diarré, kräkningar och ont i magen – det sistnämnda yttrar sig genom att katten inte vill äta.

Tips från veterinären

Katterna smittas ute när de tar småfåglar.

– Katterna mår bra av att gå ut, så ett litet tips är att sätta en pingla runt kattens hals så att fåglarna hör dem. Det kan vara lite stressande för katten att gå runt med en pingla men under en kort period kan det vara bra för att undvika sjukdom, säger Caroline Harlos.

Det är viktigt med handtvätt efter kontakt med katten tills den är fri från salmonella, och att hålla god kattlådehygien. Barnfamiljer bör vara extra noggranna.

Salmonellainfektion hittas oftast hos ett större antal katter och småfåglar under senvintern när småfåglar samlas kring fågelborden. En del av de fåglar som infekteras är försvagade efter vintern och dör av infektionen. Både självdöda och levande småfåglar är en smittrisk för andra djur och människor.

Vallentunagänget städar upp i skogen – från hästryggen

Nyheter Nytt initiativ ska inspirera fler att plocka skräp i naturen Du kanske har hört talas om fenomenet plogging – där löpare passar på att plocka skräp under sin runda? Nu har Karin Strandberg startat motionsformen Pick and ride i Vallentuna, där skräpplockning...fredag 24/5 16:36

14-åring rånades i Danderyd

Nyheter ✓Blev slagen ✓Tre gärningspersoner I onsdags ryckte polisen ut till Viktor Rydbergs väg i Danderyd, där en 14-årig flicka ska ha blivit rånad och slagen av tre gärningspersoner.fredag 24/5 13:40
Stockholm Direkt