Flera klotterattacker mot förskola: ”hotfullt”

Förskolan Skogsbrynet har utsatts för flera klotterattacker på kort tid. – Så grovt som det var senast brukar det inte vara, säger förskole­chefen Malin Ottosson.

  • Publicerad 08:35, 1 feb 2018

Nedtyngda av snön hänger trädens kronor lågt. De ramar in barnens lekplats och det är svårt att föreställa sig ett mer passande namn på den här förskolan än Skogsbrynet.

– Ja, det är så himla fint här. Vi har verkligen en perfekt gård. Tyvärr är det fler som tycker det, suckar Malin Ottosson.

När förskolan stänger tycks det som om fler vill passa på och utnyttja avskildheten som är dess idylliska bakgård. Dock inte för att slappna av utan för att förstöra. Vid en handfull tillfällen har det klottrats på förskolan och senast var det direkt hotfulla budskap om att förövarna ”slår till igen.”

– Så grovt som det var senast brukar det inte vara. Det har varit namn och könsord och sådana saker. Vi vet inte vilka det är. Det har varit en period när det har varit flera gånger nu. Jag vet inte vad våra ungdomar gör på helgerna, säger Malin Ottosson.

Att förskolor utsätts för skadegörelse är ingenting nytt. Det händer titt som tätt, men intensiteten och årstiden gör attackerna mot Skogsbrynet annorlunda.

– Det brukar vara sommarrelaterat. Det är oftast då de hänger här. De sitter och äter, röker och dricker. Ibland har det varit krossade rutor. Jag vet inte om det här hänger ihop med att det har varit jullov, men det är klotter och vi har felanmält fyra, fem gånger under en ganska kort period, säger Malin Ottosson och fortsätter:

– Sådant här händer ju på andra förskolor också, men då är det på sommaren. Nästan ingenting på vintertid.

Hur hanterat ni det här med barnen?

– Självklart pratar vi om det. Vi jobbar hela tiden med värdegrundsfrågor. De är medvetna om det som sker. De ser ju och de vet ju att man inte får göra så. Förskolorna gör ett fantastiskt jobb.

Hur känner pedagogerna?

– Vi har pratat och de har sagt att de inte är ett dugg oroliga.

Det senaste klottret har nu tagits bort, men på den vita dörren syns fortsatt små spår av skadegörelsen. Malin Ottosson hoppas nu att till exempel bilister som kör förbi förskolan på Kraftleden kan hålla ögonen öppna och notera om de ser någon eller några personer röra sig på området.

– Det kanske kan ge en effekt att man tittar. Vi har ju rutiner med vaktbolag och annat. Det är jättebra, men det räcker väl inte heller.

– Det är jättesynd. Det är en gammal förskola och det är så många barn som har gått här. Den är säkert 20, 25 år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrottsvåg i Bålsta

Det svepte en liten inbrottsvåg genom Bålsta på söndagsmorgonen. Tre timmar, tre inbrott. Polisen undersöker möjligheten om brotten kan hänga ihop.måndag 21/5 11:30

Testa din första sving

Lördagen den 26 maj är det Golfens Dag. Bro-Bålsta Golfklubb hoppas på att många som aldrig testat förut ska komma förbi och göra det.fredag 18/5 12:00

Senaste numret

Bålstabladet