Flera av de köpare som åtalas i härvan bor på olika adresser i Stockholms innerstad. Foto: Mostphotos / Hitta.se

Flera köpare åtalas i stor narkotikahärva i Stockholm

Vid polisens tillslag mot den 33-årige mannen påträffades stora mängder kristalliserat metamfetamin, kokain och ecstacy. Nu åtalas mannen och ytterligare 15 personer misstänks för köp i en stor narkotikahärva i Stockholm.

  • Publicerad 16:53, 23 jan 2020

Det var i juni förra året som den 33-årige mannen greps på Högalidsspången vid Hornstull på Södermalm. Han hade då en mindre mängd metamfetamin på sig. När polisen även gjorde en husrannsakan i mannens lägenhet på Södermalm och i ett förråd på Kungsholmen gjordes ytterligare fynd.

Förutom över ett halvt kilo kristalliserat metamfetamin, påträffades även bland annat 30 gram metamfetamin, 84,4 gram kokain, 81,91 gram MDMA (ecstacy), amfetamin, heroin, ketamin och 78 tabletter oxykodon.

Nu åtalas mannen för grovt narkotikabrott.

Under utredningen har även ett flertal köpare identifierats. Bland annat har Swish-överföringar granskats som har kopplat ihop flera av dem med den nu åtalade 33-åringen.

Flertalet av de misstänkta köparna bor på adresser i innerstan. Totalt åtalas nu nio personer och ytterligare åtta strafföreläggande om totalt 330 000 kronor är beslutade.

Målet unikt

Enligt polisen är målet unikt då det påträffades stora mängder kristalliserat metamfetamin.

Drogen, som också går under namnet ICE, beskrivs som potent och har fram till i dagsläget varit ovanligt förekommande i Sverige. Däremot är den vanlig utomlands, bland annat i USA.

Då kristalliserat metamfetamin har en relativt hög prislapp på mellan 1 800-2 500 kronor per gram uppges den i dagsläget främst användas av personer med goda inkomster.

– Vi är bekymrade över att kristalliserat metamfetamin börjar upptäckas i Stockholm. Om drogen blir billigare och får en ökad spridning kommer vi se en ökning av beroende individer. Vi hoppas på en ändring av praxis där kristalliserat metamfetamin ses som en betydligt farligare drog som därmed kan ge högre straff, säger Anette Stenström Fridlund vid Stockholmspolisen, en av utredarna i ärendet.

Den 33-årige mannen har suttit häktad sedan i somras och nekar till brott.

De åtalas i narkotikamålet

Man, 33 år, boende på Södermalm:

Åtalas för grovt narkotikabrott efter att ha misstänkts innehaft och sålt av stora mängder kristalliserat metamfetamin, kokain, MDMA, amfetamin, heroin, ketamin och oxykodon, bland annat. Han misstänks även för flera fall av narkotikabrott. Mannen åtalas även för ytterligare ett narkotikabrott tillsammans med en 28-årig man för att tillsammans och i samförstånd olovligen innehaft narkotika i en bostad i Söderort.

Visa merVisa mindre

Misstänkta köpare som åtalas

Man 62, Södermalm

Två fall av ringa narkotikabrott

Man 60, Södermalm

Narkotikabrott, ringa narkotikabrott

Man 46, Kungsholmen

Två fall av ringa narkotikabrott

Man 50, Norrmalm

Två fall av ringa narkotikabrott

Man 52, Örebro

Ringa narkotikabrott

Man 60

Ringa narkotikabrott

Man 54, Södermalm

Ringa narkotikbrott och narkotikabrott

Visa merVisa mindre