2018. Förra året bjöd på kyligare Valborgsväder. Foto: Charlotte Årling

Flera majbrasor i Huddinge ställs in

Det blir ingen brasa i det stora valborgsfirandet i Sjödalsparken. Det torra vädret och risken för bränder har fått kommunen att ställa in planerna.

  • Publicerad 17:04, 29 apr 2019

Södertörns brandförsvarsförbund gick redan i fredags ut med rådet att inte elda brasor på valborg. Bristen på nederbörd och det varma aprilvädret har fått SMHI att höja brandrisken till en ovanligt hög nivå.

"En valborgseld eller en eld som sprider gnistor kan snabbt övergå i en okontrollerad brand. Därför avråds eldning under valborgsmässoafton och fram till dess att räddningstjänsterna bedömer brandrisken som mindre", skriver brandförsvaret.

Nu har Huddinge kommun agerat därefter. Kommunens klassiska firande i Sjödalsparken blir utan brasa. Arrangörerna bakom brasorna i Stuvsta, Långängen och Visättra har också valt att lyssna på brandförsvaret och blåser av just eldandet.

Men firandet ställs inte in för det. I Sjödalsparken kommer man fortfarande kunna höra körsång och livemusik, ha kul på minitivolit, köpa en lott och lyssna på kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) som håller vårtal.

Enligt Mitt i Huddinge ställs även firandet vid Holken i Balingsnäs in.

Brandförsvarets råd om du ändå tänker elda

Sök tillstånd. Du behöver markägarens tillstånd för att få elda. Om du ska anordna en offentlig tillställning för allmänheten måste du även ha tillstånd enligt ordningslagen. Du söker tillståndet (Ansökan tillstånd ordningslagen) via Polismyndigheten i Stockholms län. Om du planerar ett mindre arrangemang i en egen förening på privat mark krävs normalt inget tillstånd.

Minska brasan. Risken för brandspridning minskar om du gör brasan mindre. Ta bort ris från brasan och elda det en dag när det är blött ute.

Flytta brasan. Om brasan ligger nära byggnader eller skog kan risken minskas genom att du flyttar den.

Förbered släckning. Fyll hinkar och dunkar med vatten och ta med till brasan INNAN du tänder. Brandsläckare är också bra att ha med. Testa vattenslangen så du vet att den fungerar. Utse ansvariga för släckning och säkerställ att ni har telefon så att ni kan ringa 112 vid behov.

Stanna kvar och släck. Om du har tänt en brasa så är du ansvarig för att släcka den. Många bränder beror på slarv med släckning. Därför är det är viktigt att du bevakar elden hela tiden och släcker all glöd med vatten innan du lämnar platsen.

Källa: Södertörns brandförsvarsförbund