Bilden är en genrebild och inte från en översvämning i Danderyd. Foto: Mostphotos

Flera översvämningar i Danderyd – framtiden inte ljusare

Under den senaste tiden har områden runt Danderyd kommun drabbats av översvämningar. Detta på grund av att vattenståndet är för högt i Östersjön.

  • Publicerad 11:45, 10 jan 2018

Danderyd kommun har under hösten och vintern drabbats av översvämningar i områden runt Nora Strand och Ekebysjön.

– Vattenståndet har varit högt i hela Östersjön under hela hösten och vintern, och det kan vi inte göra något åt, säger Jonas Frejd som är anläggningschef i Danderyds kommun.

Det är många boende i närheten av Ekebysjön som varit oroliga för en eventuell kraftig översvämning och kommunen har därför vidtagit åtgärder.

– Vi har ökat avrinningen i Ekebysjön. Det finns en damm som vi kan höja eller sänka Ekebysjön i, och som det ser ut nu har vi fått reglera avrinningen så att vattenståndet sänks i sjön, säger Jonas Frejd.

Spås stiga mer

Vid Nora Strand har kommunen sedan innan ett strandskydd för att förhindra översvämning. Trots det har vissa områden runt Nora Strand inte klarat av belastningen.

– Det är svårt att förhindra översvämning överallt runt Nora Strand. Men det viktigaste är att inte tomter nås av vattnet, säger Jonas Frejd.

Och framtiden ser inte ljus ut gällande vattenståndet.

– Det är rätt uppenbart att havsvattenståndet kommer stiga framöver med tanke på miljöförändringarna, och därför är det extra viktigt hur kommunen väljer att bygga, säger Jonas Frejd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52