Prästfina. Dagen till ära har prästerna Anna Ortner och Elisabet Munro på sig högtidliga korkåpor. Foto: Hege Hellström

Flera par ville "spontangifta" sig i Danderyd

För första gången höll Danderyds församling drop in-bröllop på alla hjärtans dag. Sex par tog chansen att bli äkta makar.

  • Publicerad 11:40, 20 feb 2019

Det är tidig kväll i Danderyds kyrka, den 14 februari. Stämningen är hektisk men på topp, snittar ska dukas fram, logistiken ska klaffa, en fotograf förbereder sig på att fota paren. Prästerna har på sig högtidliga korkåpor med vackra broderier och håller en liten bön med alla församlade. Snart ska paren som vill bli vigda titta in. Men varför väljer man drop in-bröllop?

– En del tycker att det är en så stor grej med bröllop, det blir dyrt och mycket att planera. Men det är ju kärleken som är det viktiga, och den ska vi fira i dag, säger prästen Elisabet Munro.

Det första paret kommer, finklädda och nyfriserade men inte klassiskt bröllopsutstyrda. En liten son är med och sitter i mammas famn. Paret får börja med pappersarbete. Bland annat krävs att en av personerna är med i Svenska kyrkan.

– Men de kan bli medlemmar här, så det är inga problem, försäkrar Elisabet Munro.

Efter det att formalia är avklarat blir det samtal med prästen.

– Vi pratar om gudstjänsten som ska komma och vad de ska säga. Jag har varit med om många drop in-bröllop eftersom jag jobbat på Arlanda, och det blir ofta väldigt rörande, säger Anna Ortner, präst.

Hon berättar att paren ofta är väldigt bestämda med hur de vill ha det – och att det för prästen inte är någon skillnad på vigsel och vigsel.

– Alla bröllop är stora bröllop, för mig är det ingen skillnad, säger Anna Ortner.

Efter den stora dagen berättar kommunikatören Jenny Sigeman att sex par gift sig under arrangemanget.

– Det var fullt upp hela kvällen, det var jätteroligt och en fin och festlig stämning. Vi var väldigt nöjda, säger Jenny Sigeman.

Den 18 maj är det dags för nästa drop in-vigsel i Danderyd.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Roslagsbanan ersätts med buss under påsken

Nyheter LISTA: Så går bussarna när tågen står still Resenärer med Roslagsbanan får ta bussen i påsk. Det eftersom arbetet med att bygga ut till dubbelspår pågår under veckan.måndag 18/3 17:05

Vallentunabor demonstrerade för klimatet

Nyheter "Många bra samtal" I fredags samlades människor världen över för att demonstrera för klimatet. På Tuna torg i Vallentuna samlades upp emot 50 personer.måndag 18/3 16:58