Gunilla Helmerson (M) och Anneli Sjöberg Foto: Claudio Britos

Flera partier vill sänka Huges inkomstkrav

För att få en av Huge bostäders lägenheter måste du tjäna 3,5 gånger din hyra. Nu vill flera partier från både koalitionen och oppositionen att Huge följer andra kommuners exempel och lättar på kraven. "Kravet är alldeles för högt för vanliga låginkomsttagare", säger Anneli Sjöberg (S).

  • Publicerad 15:05, 15 feb 2019

– En normaltrea kostar ungefär 7 400 kronor, då måste du ha en månadslön på nära 26 000. Hur ska en ensamstående mamma eller en sjukpensionär ha råd med det? säger Anneli Sjöberg, ledamot i Huddinge kommunfullmäktige.

För att hyra en lägenhet hos Huge bostäder måste man ha en inkomst på 3,5 gånger hyran. Det är den högsta nivån av landets allmännyttiga bostadsbolag. Nu vill flera partier i Huddinge sänka kraven, däribland Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Få klarar inkomstkraven för Huddinges nya tvåor

– Inkomstkraven är alldeles för höga för att vanliga lågavlönade människor ska kunna få de här bostäderna, säger Anneli Sjöberg till HuddingeDirekt, som tog upp frågan under veckans kommunfullmäktige.

Slopats i andra kommuner

Faktum är att många andra bostadsbolag har valt att sänka eller slopa inkomstkravet de senaste åren, bland annat i storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg, enligt en rapport från Boverket från 2017.

I Stockholm har man istället valt att kräva att hyresgästen har minst ett visst belopp kvar efter att hen betalt hyran – 4 923 kronor för en ensamstående vuxen. Det systemet innebär i nästan alla fall lägre ställda krav på hyresgästen än ett system där det krävs en minimiinkomst på 3,5 gånger hyran. Endast om hyran understiger 2000 kronor innebär Huges modell lägre ställda krav.

Liberalerna ser Stockholmsmodellen som en förebild.

– Det är inte ovanligt att en nyproducerad lägenhet ligger en bit över 10 000 i månaden vilket gör att man måste ha över 35 000 i månadsinkomst. Självklart ska Huge ha krav men de måste vara rimliga så att unga, ensamstående och äldre faktiskt har möjlighet att hyra en lägenhet. En ny modell behöver tas fram som mer tar hänsyn till vad man har kvar att leva på än vilken månadslön man har, säger Malin Danielsson (L), gruppledare.

"Garanti för att få in hyrorna"

Enligt Boverkets rapport hade 14 procent av de allmännyttiga bostadsbolagen i landet ett inkomstkrav på minst 3 gånger hyran 2017. 18 procent hade inget inkomstkrav alls.

Men Gunilla Helmerson (M), ledamot i kommunfullmäktige och styrelseordförande i Huge bostäder AB, är skeptisk när gentemot att sänka kravet.

– Inkomstkravet är en garanti för att få in hyrorna. Förra året hade vi nära 900 000 kronor i hyresförluster, det är pengar som bostadsbolaget får stå för och som indirekt drabbar hyresgästerna.

Hur ska de som har för låg inkomst få bostad?

– Det tycker jag du ska fråga någon annan om. Jag är styrelseordförande för ett aktiebolag som behöver få in tillräckligt mycket pengar för att sköta och renovera våra fastigheter, ha viss nyproduktion och och enligt ägardirektivet driva verksamheten med marknadsmässiga avkastningskrav. Som företag ska vi inte agera bank åt våra hyresgäster.

Har inte Huge som allmännyttigt bolag ett ansvar att ordna bostad även åt låginkomsttagare?

– Vi ska skapa bostäder för våra invånare och de som flyttar hit. Men vi kan inte trolla med knäna och bygga billigare än andra. Men i gamla beståndet har vi relativt låga hyror. Jag skulle önska att vi hade en bättre rörlighet på bostadsmarknaden. För det finns ganska många i gamla lägenheterna som har råd att flytta till en nyproducerad och på så sätt öppna upp för dem med mindre inkomster att flytta in där.

Gunilla Helmerson tillägger också att kommunen har avtal med Huge bostäder för att kunna erbjuda förtur till vissa människor som har särskilda medicinska eller sociala skäl.

Efter kritiken har Moderaterna öppnat upp för att se över inkomstkravets storlek och modell. I veckan ska de styrande partierna ta upp frågan till diskussion i Huge bostäders styrelse.

Borde inkomstkravet sänkas?

Socialdemokraterna: Ja
Miljöpartiet: Ja
Vänsterpartiet: Ja
Drevvikenpartiet: Öppna för att se över reglerna
Huddingepartiet: Ingen åsikt, är en fråga för Huges styrelse
Liberalerna: Ja
Centerpartiet: Ja
Moderaterna: Öppna för att se över reglerna
Kristdemokraterna: Öppna för att se över reglerna
Sverigedemokraterna: Nej, det är en fråga för Huges styrelse

Krav för att få hyra hos Huge

► Årsinkomst före skatt på minst 3,5 gånger årshyran (2,8 gånger årshyran för ålderspensionärer)

► Inga betalningsanmärkningar eller oreglerade skulder

► Stadigvarande inkomst, tilll exempel från tjänst, eget företag, frilansuppdrag, pension, sjukpenning, sjukbidrag, studiemedel eller A-kassa. Socialbidrag gills inte.

► Att man inte redan har en bostad

Visa merVisa mindre