Överklagat. Det tiggeriförbud som infördes i Täby i början av januari har blivit överklagat till förvaltningsdomstolen. Foto: Mikael Andersson

Flera personer överklagar Täbys tiggeriförbud

Tiggeriförbudet i Täby kommun trädde i kraft den första januari. Nu har elva personer överklagat förbudet till förvaltningsdomstolen.

  • Publicerad 15:55, 17 jan 2020

Tiggeriförbudet som klubbades i kommunfullmäktige i Täby förra året började gälla från och med den första januari i år. Nu har beslutet kommit upp i förvaltningsdomstolen, något som Sveriges radio var först med att berätta.

Totalt har elva personer i kommunen överklagat det nyinförda beslutet enligt förvaltningsdomstolen.

– Det är en fråga som engagerat många så jag är inte förvånad över att det har överklagats. Det tillhör en demokrati och det är deras fulla rätt att överklaga, säger Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Erik Andersson säger att förbudet har efterlevts på de platser där förbud gäller, vid pant- och återvinningsstationer.

– Det har gått kort tid sedan det genomfördes men vad jag har förstått så har förbudet efterlevts, där det inte gjort det har polisen varit och pratat med de individer som brutit mot det, säger han.

Oppositionsrådet en av de som anmält

Oppositionsrådet Agneta Lundahl Dahlström (S), är emot tiggeriförbudet och är en av de som överklagat beslutet till förvaltningsdomstolen. Hon menar att beslutet bryter mot Europakonventionen och säger även att det inte varit är ett tillräckligt stort problem i kommunen för att ändra de lokala ordningsföreskrifterna.

– Det ska vara störande för den allmänna ordningen och det anser inte jag att det är. Ett annat problem är att polisen har viktigare saker att göra, säger hon.

När Vellinge som första kommun i Sverige införde tiggeriförbud gick ärendet till Högsta förvaltningsdomstolen, som gav tiggeriförbudet grönt ljus.

– Täby drar det längre än Vellinge genom att förbjuda folk att samla in pant, vi tycker de dragit det för långt, säger hon.

Inte orolig för ändring

Samtliga överklaganden kommer nu att granskas, en domare fattar därefter ett beslut i frågan.

– Länsstyrelsen gick på vår linje så jag är inte orolig över att det kommer bli en förändring i det beslut som vi har tagit, säger Erik Andersson.

Han säger även att de som parti vill se att nationellt tiggeriförbud och tillägger:

– Hemländerna bär ett ansvar för deras medborgare.

Även på Lidingö och i Danderyd har de lokala tiggeriförbuden överklagats.

Tiggeriförbudet i Täby

Förbudet som finns idag gäller både aktivt och passivt tiggeri, samt förbud mot insamling av återvinningsavfall och pantburkar på 11 platser och runt dessa platser, så som parkeringar och utanför entréer.

Platserna som gäller är:

Platserna är Arninge handelsområde, Flygbacken Hägernäs, Frestavägen korsningen Disavägen, ICA Dragonen Vallatorp, ICA Stop Bergtorpsvägen, Lidl Enhagsvägen, parkeringen vid Nytorps industriområde, Studievägen i Lahäll, Södervägen/Bergtorpsvägen, Ullnastrand/Ullnavägen och Åkerbyvägen 96.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt