SKADEGÖRELSE. Flera postlådor i Väsby har utsatts för skadegörelse, bland annat brevlådorna vid Väsby Centrum. Foto: Privat

Flera postlådor förstörda och länsade på post i Väsby

Busstreck eller desperat jakt på julklappspengar? Flera postlådor runtom i Väsby utsattes för skadegörelse och länsades på post strax före jul.

  • Publicerad 11:30, 16 jan 2020

Ibland är det rena busstreck, ibland är det någon som är ute för att stjäla.

VÄSBY. Håkan Molander, distributionsområdeschef på Postnord. Foto: Felicia Andreasson

Det var dagen före julafton som ett flertal postlådor utsattes för skadegörelse i Väsby. Postlådor hade brutits upp och länsats vid Väsby Centrum, Bollstanässkolan, Bredden, Bergkällavägen, Cedernäsvägen och vid Frestaskolan.

Mellan den 3 och 4 januari hade även en postlåda i Smedby brutits upp och brev försvunnit. Under trettonhelgen hade även postlådan vid Runby torg utsatts för skadegörelse.

– Det är väldigt olyckligt när det inträffar och kunderna drabbas, säger Håkan Molander, Postnords distributionsområdeschef för Väsby, Sollentuna och Märsta.

Ovanligt

Han berättar att det dock är ovanligt att postlådor utsätts för skadegörelse.

– Vi har 22 000 postlådor i Sverige och det är väldigt sällsynt att sådant här händer. Det är svåra ärenden, det finns nästan aldrig några vittnen. Ibland är det rena busstreck, ibland är det någon som är ute för att stjäla, säger han.

Många äldre kanske har valt att skicka en julklappspeng till barnbarnen i brev, vilka tjuvarna hoppas kunna lägga vantarna på. Håkan Molander betonar att det inte är tillåtet att skicka värdesaker i brev, de ska skickas rekommenderat.

– Och självklart polisanmäler vi när postlådor utsätts för skadegörelse, som de i Väsby.

Daniel Wilhelmsson, kommunpolis i Väsby, bekräftar att det gjorts en polisanmälan, men säger också att utredningen är nedlagd.

– Det saknas spår eller andra iakttagelser som kan leda utredningen vidare.

Alla snart ersatta

Nu ska alla postlådor vara ersatta i Väsby – utom den vid Frestaskolan.

– Vi har beställt ersättningslådor och sätter upp dem så fort som möjligt, säger Håkan Molander.

Sedan 1 juli förra året töms inga postlådor i Norrort längre på söndagar. Nu höjs kritiska röster även mot att de flesta postlådor töms först på morgonen och att brev och försändelser ligger i lådorna över natten.

Kan man inte tömma alla postlådor mellan klockan 16 och 18 på kvällen så att brev inte behöver ligga över natten?

– Det blir väldigt svårt. Generellt har postmängden i Sverige minskat, den har halverats under de senaste tio åren. Vi måste rationalisera tömningarna för att spara pengar.

I Väsby finns det sammanlagt 52 postlådor. De som sitter vid Väsby Centrum töms kl 16 och den lådan med senast tömning, kl 18, finns vid Företagscenter på Sandavägen 2.

Fotnot: Om man postat brev som inte kommit fram kan man kontakta Postnords kundtjänst.

SKADEGÖRELSE. Även postlådan vid Frestaskolan utsattes för skadegörelse. Foto: Privat

Fler nyheter i Vi i Väsby

Smittad av corona på äldreboende har avlidit

Nyheter Läget allvarligt för de två övriga smittade En av de tre smittade på ett kommunalt äldreboende i Upplands Väsby har avlidit. Tillståndet för de övriga två smittade är allvarligt. Det bekräftar socialchef Magnus Lublin.måndag 30/3 15:56

Man avled efter medicinmiss på äldreboende i Väsby

Nyheter Enligt lex Maria-anmälan togs mediciner bort En man fick extra medicin när han var inlagd på sjukhus. Tillbaka på äldreboendet i Upplands Väsby tog en sjuksköterska bort mannens ordinarie mediciner. Han utvecklade då lunginflammation och avled...måndag 30/3 11:30

Vildsvin förstör stora markområden kring Fysingen

Nyheter Flera hektar sönderbökade vid crossbanan Flera hektar mark har bökats sönder av vildsvin i närheten av sjön Fysingen. Upplands Väsby kommun utesluter inte skyddsjakt på kommunens mark för att få bukt med den växande vildsvinsstammen – innan...lördag 28/3 7:15
Stockholm Direkt