SKADEGÖRELSE. Flera postlådor i Väsby har utsatts för skadegörelse, bland annat brevlådorna vid Väsby Centrum. Foto: Privat

Flera postlådor förstörda och länsade på post i Väsby

Busstreck eller desperat jakt på julklappspengar? Flera postlådor runtom i Väsby utsattes för skadegörelse och länsades på post strax före jul.

  • Publicerad 11:30, 16 jan 2020

Ibland är det rena busstreck, ibland är det någon som är ute för att stjäla.

VÄSBY. Håkan Molander, distributionsområdeschef på Postnord. Foto: Felicia Andreasson

Det var dagen före julafton som ett flertal postlådor utsattes för skadegörelse i Väsby. Postlådor hade brutits upp och länsats vid Väsby Centrum, Bollstanässkolan, Bredden, Bergkällavägen, Cedernäsvägen och vid Frestaskolan.

Mellan den 3 och 4 januari hade även en postlåda i Smedby brutits upp och brev försvunnit. Under trettonhelgen hade även postlådan vid Runby torg utsatts för skadegörelse.

– Det är väldigt olyckligt när det inträffar och kunderna drabbas, säger Håkan Molander, Postnords distributionsområdeschef för Väsby, Sollentuna och Märsta.

Ovanligt

Han berättar att det dock är ovanligt att postlådor utsätts för skadegörelse.

– Vi har 22 000 postlådor i Sverige och det är väldigt sällsynt att sådant här händer. Det är svåra ärenden, det finns nästan aldrig några vittnen. Ibland är det rena busstreck, ibland är det någon som är ute för att stjäla, säger han.

Många äldre kanske har valt att skicka en julklappspeng till barnbarnen i brev, vilka tjuvarna hoppas kunna lägga vantarna på. Håkan Molander betonar att det inte är tillåtet att skicka värdesaker i brev, de ska skickas rekommenderat.

– Och självklart polisanmäler vi när postlådor utsätts för skadegörelse, som de i Väsby.

Daniel Wilhelmsson, kommunpolis i Väsby, bekräftar att det gjorts en polisanmälan, men säger också att utredningen är nedlagd.

– Det saknas spår eller andra iakttagelser som kan leda utredningen vidare.

Alla snart ersatta

Nu ska alla postlådor vara ersatta i Väsby – utom den vid Frestaskolan.

– Vi har beställt ersättningslådor och sätter upp dem så fort som möjligt, säger Håkan Molander.

Sedan 1 juli förra året töms inga postlådor i Norrort längre på söndagar. Nu höjs kritiska röster även mot att de flesta postlådor töms först på morgonen och att brev och försändelser ligger i lådorna över natten.

Kan man inte tömma alla postlådor mellan klockan 16 och 18 på kvällen så att brev inte behöver ligga över natten?

– Det blir väldigt svårt. Generellt har postmängden i Sverige minskat, den har halverats under de senaste tio åren. Vi måste rationalisera tömningarna för att spara pengar.

I Väsby finns det sammanlagt 52 postlådor. De som sitter vid Väsby Centrum töms kl 16 och den lådan med senast tömning, kl 18, finns vid Företagscenter på Sandavägen 2.

Fotnot: Om man postat brev som inte kommit fram kan man kontakta Postnords kundtjänst.

SKADEGÖRELSE. Även postlådan vid Frestaskolan utsattes för skadegörelse. Foto: Privat

Fler nyheter i Vi i Väsby

Åtta bilar i masskrock på E4 vid Upplands Väby

Nyheter Mycket halt på torsdagsmorgonen Ett flertal bilar var inblandade i en krock på E4 vid Upplands Väsby på torsdagsmorgonen. Det var mycket halt på platsen.torsdag 27/2 7:42

Nej till kommunal hemtjänst i Upplands Väsby

Nyheter "Förenat med alltför stora kostnader" Det blir ingen hemtjänst i kommunal regi i Upplands Väsby. Det står klart sedan frågan väcktes på måndagens kommunfullmäktige.onsdag 26/2 16:00

De vill prisa lokalt hållbart arbete

Nyheter Nytt pris från lokala FN-förbund FN-föreningen i Upplands Väsby och Sollentuna vill hylla lokalt engagemang för en hållbar utveckling med ett nyinstiftat pris – som ska delas ut tio år framöver.onsdag 26/2 12:01
Stockholm Direkt