Personrån. Den senaste tiden har flera personer blivit rånade i Västerort. Nu jobbar både civila och målade resurser på platsen. Foto: Sacharias Källdén

Flera rån i rusningstrafiken – ingen ingrep

Under tisdagen skedde fyra personrån i Alviksområdet. Trots att det var fullt med folk i rörelse var det ingen som ingrep. Nu sätter polisen in extra resurser i Västerled

  • Publicerad 16:15, 7 mar 2019

Rånen i Bromma fortsätter. På bara två veckor har polisen i Bromma fått in sex anmälningar om personrån i stadsdelen. Fyra av dessa ska ha skett under tisdagen.

Två personrån i Bromma på tisdagen

– Det stämmer. Vi hade operativt planeringsmöte under morgonen så siffrorna är färska. De senaste två veckorna har vi fått in sex anmälda personrån totalt i Bromma. Vad gäller tisdagens rån skedde två i Ålsten och två i Alvik, säger kommunpolisen Matti Rönnqvist.

Ingen vuxen ingrep

Flera rån har skett i rusningstrafik och med en massa människor i rörelse, trots det har ingen vuxen ingripit, vilket tidningen Mitti var först med att berätta.

– Det är bara beklagligt och tyder återigen på att vuxna har backat. Gemene man är räddare idag. Om en, uppenbart upprörd ungdom, ber om att få låna telefonen för att ringa polisen så måste man någonstans kunna läsa av situationen. Det är så lite som krävs, säger Matti.

Enligt polisen har det skett ett tiotal ungdomsrelaterade rån i Bromma totalt under 2019. Vid samtliga tillfällen har gärningsmännen använt sig av samma tillvägagångssätt.

– Gärningsmännen omringar sitt offer och tvingar till sig prylar. Allt som oftast rör det sig om teknikprylar, bankomatkort, hörlurar och jackor. Det är ett känt modus som är otroligt kränkande för målsägande, säger Matti.

Flera ungdomar rånade på gröna linjen

Polisen har sedan tidigare extra bevakning i Alvik, men just under gårdagen var man inte på plats.

– Otroligt olyckligt. Det är ju ett av våra prioriterade områden men just igår var vi inte där. Däremot så har vi omprioriterat resurserna idag och har både civila och målade resurser på plats i Västerled. Det här måste upphöra omedelbart, säger han.

Polisen tar gärna emot tips och information från allmänheten via telefonnummer 114 14.