Polisen tittar närmare på samband mellan tre illegala boenden i Stockholm. Foto: Sacharias Källdén

Flera razzior mot svarthotell – polisen undersöker samband

På senare tid har polisen gjort tre razzior mot illegala boenden i Stockholm — två i Västerort och ett i Sollentuna. Nu tittar polisen på ett eventuellt samband mellan boendena.

  • Publicerad 16:54, 27 jun 2019

I början av juni i år gjorde polisen ett razzia mot en villa i Nälsta i Vällingby eftersom det fanns misstankar om att det pågick illegal hotellverksamhet i huset. Polisen kunde konstatera att det fanns 36 sovplatser på platsen.

Polisrazzia mot svarthotell i Västerort

I februari gjorde polisen ett tillslag mot ett radhus i Töjnan i Sollentuna där ett stort antal personer bodde illegalt och i mars gjorde polisen ett tillslag mot en villa i Bromsten där de fann 17 sovplatser som hyrdes ut illegalt.

Stort tillslag mot radhus i Töjnan

Gränspolisen gjorde tillslag mot villa i Bromsten

– Vi tittar på ett samband mellan fallen, men det är inte samma personer som har hyrt ut husen, säger Monica Krüger, gruppchef på gränspolisens utredningssektion som jobbar mot internationella brottsnätverk.

Tre utredningar

I samband med varje tillslag upprättades en anmälan om brott mot lagen om hotell- och pensionatrörelse och förundersökningarna pågår än. När de tre undersökningarna är klara ska de gemensamt lämnas över till åklagare, säger Monika Krüger.

– Men det här fenomenet är nytt, lagen är inte riktigt utformad för det här. Vi har misstänkta, men vi vet inte om det kommer hålla hela vägen till fällande dom eftersom det är oprövad mark, säger hon.

Enligt Monika Krüger så kostar en bädd i ett av de illegala boendena två till tre tusen kronor i månaden, eller runt 100 kronor per natt.

– Om alla madrasser hyrs ut så kan det bli en del och det är ju nån som sitter och tjänar mycket pengar på det. Om vi stör det pengaflödet kan det ge mer än en fällande dom, säger Monika Krüger.

Än fler utredningar

De tre razziorna har också gett upphov till – och är kopplade till – fler utredningar än de som rör illegalt boende.

– En person vi grep kunde vi koppla till 12 ärenden, säger Monika Krüger.

Stora mängder stöldgods har också hittats på de tre boendena. Enligt Monika Krüger fälldes i veckan en person som greps i villan i Nälsta, misstänkt för häleri.

– Han fälldes för stöld och häleri och fick två månaders fängelse. Eftersom han är hemmahörande utanför Schengen så dömdes han också till fem års utvisning.

Båtägare i Bromma slår tillbaka mot pirathamnsrykte

Nyheter Spontanhamnen väcker känslor En liten ansamling båtar har växt fram i närheten av Minneberg i Bromma. De har pekats ut som de som tidigare legat illegalt vid Årstaviken. Det stämmer inte, menar Axel Overödder, som nyligen lagt...fredag 20/9 16:40

Nockebyförlaget bjuder in grannarna till öppet hus

Nyheter Ger snart ut bok om Bromma I 15 år har Ordalaget bokförlag varit beläget vid Nockeby torg. I vinter bjuder de in Brommaborna till öppet hus. "Många är nyfikna på vad vi gör", säger Ulrika Klint på förlaget.fredag 20/9 16:34

Vi är Västerort

Stockholm Direkt