Conny Mattsson på Maka Maka, till vänster, är en av restaurangerna som dragit igång initiativ för matlådor till vården. Även Restauranglabbet, i mitten, och Broms, till höger har liknande initiativ. Foto: Maka Maka/Restauranglabbet/Broms

Flera restaurang-initiativ för mat till vårdpersonalen

Mat till de som sliter inom vården, en chans för fler att bidra – och ett sätt att rädda den egna verksamheten i coronakrisen. Flera restauranger i Stockholm har startat initiativ där man kan skänka matlådor till vårdpersonalen.

  • Publicerad 19:30, 7 apr 2020

Privatpersoner som swishar och företag som skänker pengar. I Stockholm pågår nu på flera håll många initiativ där en krisande restaurangbransch, med hjälp av bidrag från gäster, ser till att stötta vårdpersonalen med matlådor under coronakrisen.

I tre veckor har restaurangen Broms vid Karlaplan varit igång med sitt initiativ, där matkassar levereras till personal på intensivvårdsavdelningar och äldreboenden som de kan ta med hem efter arbetspassen.

– Vissa sjukhus vill inte ha in mat, så då är det en bra grej att personalen kan ta med sig det hem. Kassarna är för två personer. Sedan har vi frivilliga chaufförer, våra stammisar, som kör ut dem, säger krögaren Anna Broms.

Gensvaret har varit stort enligt henne. Så här långt har de levererat cirka 1 700 matkassar. Varje påse innehåller två måltider och kostar 250 kronor. Den som vill bidra kan swisha till 1232158533, märk med ”vården”.

– Det känns kul att göra något som känns betydelsefullt och det är fantastiskt med alla bidrag, samtidigt är det ett sätt att överleva för oss som restaurang. Någonstans är alla inne i den här resan tillsammans, säger Anna Broms.

"Ställt om hela mitt liv för det här"

Conny Mattsson som driver det populära lunchstället Maka Maka på Hantverkargatan har precis dragit igång sitt initiativ.

– Jag är en rastlös själ och kände att jag ville göra något. Vi tappat 70 procent i omsättning. Mina två heltidsanställda får alla timmar, jag tar inte ut någon lön själv för att dom ska få jobba, så jag har mycket tid över, säger han.

De som vill skänka en matlåda kan swisha 1232165975, en portion kostar 100 kronor. Sedan har Conny fixat så att en av hans leverantörer bistår med dryck och proteinbars till varje portion. Han har knutit kontakt med två avdelningar på Södersjukhuset och en på S:t Görans där han skrivit på papper och fått godkänt att leverera ,något man måste ha, berättar han.

De första leveranserna, med 85 matlådor, ska gå nu i veckan sedan är tanken att fortsätta så länge krisen håller i sig.

– Jag har ställt om hela mitt liv efter det här och responsen har varit fantastisk. Många swishar även om de inte har så mycket pengar. Då blir jag mer taggad. Nu ska jag göra mellanmålsmackor också, jag snackade med en leverantör som bidrog med grejer, så nu ska jag baka bröd och lämna mackor också, det var inte tänkt från början, säger han.

Fler exempel

Restauranglabbet, Valhallavägen: Initiativet ”Call for action”. 100 kronor/måltid. För företag: PlusGiro 95 00 19 - 0. Privatpersoner swishar 123 015 69 92

Risturante Rustico, Sundbyberg: 80 kronor/måltid. Swish: 123 142 91 17.

Pom och Flora, Bondegatan och Odengatan: Skickar frukostkassar, 100 kronor/ kasse. Swish: 123 309 3887, märk: Stötta vården

K-Märkt, Garnisonen: 100 kronor/matlåda. Företag: BG 338-9905. Privatpersoner, swish: 1230273581, skriv ”mattillvården”

Björk Bar & Grill, Rålambshovsleden: 95 kronor/lunch. Swish 1230872275, skriv ”Tillsammans”

Stockholm Food, Lindhagensgatan: 95 kronro/matlåda. Swish 1230253229, För företag BG 5932-9318, märk med "Sjukvårdsmat".

För mer information besök respektive verksamhets hemsida.

Har du fler exempel? Maila info@direktpress.se och tipsa!

Visa merVisa mindre