En 58-årig man fick föras till sjukhus efter att ha suttit inlåst i en hiss i Alby centrum hela helgen. Foto: Arkiv/Anna Sjögren

Flera säkerhetsbrister när man fastnade i hiss

En utredning som inletts efter att en man suttit inlåst i en hiss i tre dagar i Alby centrum visar på brister. Väktare kontrollerade aldrig utrymmet under hela helgen och hissens nödtelefon fick en anmärkning tidigare i år.

  • Publicerad 10:56, 3 okt 2018

Det var i måndags som en 58-årig man fick föras till sjukhus, svårt medtagen efter att ha suttit fast i en hiss i Alby centrum i tre dagar. Mannen hade lagt sig för att sova i hissen på fredagen, när han vaknade var byggnaden låst och hissen gick inte att öppna.

Man räddad ur hiss i morse – efter tre dagar

Nu har det kommit fram nya uppgifter i den utredning som bostadsbolaget Botkyrkabyggen inlett för att ta reda på vad som hänt.

Nödtelefonen fungerade inte

När hissens larmet testades i måndags fungerade det. Däremot verkar det som att hissens nödtelefon inte har fungerat. Utredningen visar nu att hissens nödtelefonen fick en anmärkning när den besiktigades i januari i år. Men när den testades så sent som i slutet av augusti ska både larm och nödtelefon ha fungerat.

Under tisdagen installerades en ny nödtelefon i hissen.

"Hissen tas i bruk när den nya telefonen är installerad och kontrollerad samt efter det att en tredje, oberoende part besiktat och godkänt hissen", skriver Botkyrkabyggen i ett pressmeddelande.

Bostadsbolag utreder "fängelsehissen"

Ska kontrollera alla hissar

Det har också kommit fram att centrumets väktare inte har kontrollerat utrymmet vid något tillfälle under hela helgen. Nu ska blippar installeras så att vaktbolaget registrerar att de varit inne och kontrollerat samtliga utrymmen.

"Vi har därför under tisdagen tydliggjort med väktare på plats i centrum att de en gång per kväll ska rondera det aktuella utrymmet även efter det att tandläkarmottagningen har stängt. Botkyrkabyggen kommer även att skriva ett nytt, tydligare ronderingsschema för väktarna i centrum", skriver de i pressmeddelandet.

Nu ska bostadsbolaget gå igenom och undersöka alla sina hissar för att försäkra sig om att de, larmsystem och säkerhetsrutiner fungerar som de ska.