Konstigt. "Kompisar i andra skolor tycker att det verkar jättejobbigt med mobilförbudet. Det är en stor skillnad från andra skolor", säger Liv Appelquist, i mitten. Foto: Mikael Andersson

Flera skolor i Järfälla förbjuder mobiler

Flera högstadieskolor i Järfälla har infört någon form av mobilförbud. I Engelska skolan i Jakobsberg är telefonerna helt förbjudna – något som gjort att eleverna börjat snacka mer med varandra.

  • Publicerad 10:49, 26 nov 2018

När eleverna i Internationella engelska skolan i Jakobsberg kom tillbaka efter sommarlovet var instruktionerna från lärarna tydliga: mobiltelefonen ska låsas in i skåpet när man kommer till skolan på morgonen, och inte tas fram förrän det är dags för hemgång.

Tidigare hade eleverna fått använda telefonerna i kafeterian.

– Det var många som protesterade första dagen, lärarna visste nog att vi skulle bli besvikna. Jag var jätteupprörd först, tänkte 'hur ska jag klara mig!'. Men man klarar sig, det gäller bara att planera mer, säger Irma Eljenmyr som går i åttan.

Hon och kompisarna Liv Appelquist och Emelie Brunsell märker en stor skillnad på rasterna.

– Folk pratar mer nu, det märks att det blivit mer socialt, säger Emelie.

Liv instämmer:

– Förut kunde det vara helt tyst på rasten, för att alla höll på med telefonerna. Nu får man reda på mer saker än innan! Som vad folk gjort i helgen, säger hon.

Positiva. Emelie Brunsell, Liv Appelquist och Irma Eljenmyr har vant sig vid mobilförbudet och tycker att det funkar bra. Foto: Mikael Andersson

"Lätt att gömma sig i telefonen"

Engelska skolan är ihop med Vittra Jakobsberg de enda högstadieskolorna i Järfälla som har mobilförbud hela skoldagen, men i flera andra skolor samlas mobilerna in under lektionstid.

Sara Viljosson är rektor på Engelska skolan, och berättar att skolkoncernens policy är att skolorna ska vara mobilfria. Men det finns också ett annat syfte.

– Om man är ensam är det otroligt lätt att gömma sig i telefonen. Du kanske är utanför, fast du ser upptagen ut, och det får inte hända hos oss. Att sitta bakom en skärm gör inte att du känner dig trygg, säger hon.

Liksom sina elever upplever hon att det pratas mer på rasterna nu. Men eleverna påpekar också att det är knepigt för vissa att vara utan telefonen. Det händer att det plingar till i klassrummet, och att en telefon glider ur en ficka i korridoren.

Mobilförbud. Nästan alla högstadieskolor i Järfälla har någon form av mobilförbud, se faktaruta. Foto: Mikael Andersson

Hålla koll på klockan

Men Sara Viljosson menar att de flesta respekterar förbudet. Om det är någon som upprepade gånger använder telefonen kan det bli ett samtal hem till föräldrarna.

– Eleverna vill att det ska fungera, de har förstått varför vi infört det här. Och inför läsåret köpte vi in spel, kortlekar, bollar och annat för att uppmuntra till aktivitet, säger hon.

Irma, Liv och Emelie i åttan tycker alltså att mobilförbudet fört med sig bra grejer – men en sak har de tänkt på.

– Man blir mycket mer beroende av att väggklockorna i skolan går rätt, för att komma i tid till lektionerna! Som det är nu går de olika överallt, säger Irma Eljenmyr och skrattar.

LÄS ÄVEN: Strid om mobilförbud ända in i klassrummet

Mobilförbud på Järfällas högstadieskolor

Källtorpskolan: Inget generellt mobilförbud, men de får inte användas under lektioner.

Björkebyskolan: Mobilen ska lämnas hemma/i skåpet under lektionstid, men får användas på raster.

Viksjöskolan: Mobilerna samlas in under lektionstid, men är tillåtna under raster.

Fjällenskolan: Mobilerna samlas in under lektionstid, men är tillåtna under raster.

Tallbohovskolan: Telefonen får inte användas på lektionen utan lärares godkännande. Mobilförbud i matsalen.

Kvarnskolan: Mobilerna samlas in under lektionstid, men är tillåtna under raster.

Vittra Jakobsberg: Mobilförbud hela skoldagen, de lämnas in till lärare vid skoldagens början.

Internationella engelska skolan: Mobilförbud hela skoldagen.