Förgäves. Hans Jelbring väntade i fem timmar på polisen efter att hans bil blev sönderslagen. Foto: Hans Jelbring & Daniel Cannervik

Flera spår efter att bil kvaddades – men polisen kom inte

Nyligen slog någon sönder Ekeröbon Hans Jelbrings bil i Ekebyhov. Flera spår fanns kvar – men polisen ville inte komma. – Det är så dåligt, säger han.

  • Publicerad 01:15, 20 jun 2019

Det drabbar den enskilde när polisen inte ställer upp.

Det var under natten till nationaldagen, den 6 juni, som någon eller några gick lös på bilen. Vid niotiden på morgonen fick Hans Jelbring ett sms av en granne som hade sett att bilen var demolerad.

– De hade slagit in hela frontvindrutan och gått in via en bakre sidoruta, säger han.

Rispor fanns på ytterligare en glasruta och radion var utriven. Fyra andra bilar stod parkerade intill, men de var orörda. Hans Jelbring köpte bilen för bara någon månad sedan och hade halvförsäkring på den.

”Väntade i fem timmar”

I och vid den sönderslagna bilen fanns flera spår kvar som skulle kunna innehålla fingeravtryck. Men trots det skickade polisen inte ut någon patrull för att göra en brottsplatsundersökning.

– Jag satt i fem timmar och väntade på att de skulle komma. Men de hade inte tid. Jag frågade om jag kunde lägga en presenning över bilen så att de kunde komma en annan dag, men fick svaret att det inte var någon idé. De hade inte resurser.

– Jag tycker att det är så dåligt. Det drabbar den enskilde kommuninvånaren väldigt kraftigt när polisen inte ställer upp eller tar det på allvar.

Han själv upplevde dessutom händelsen som ett potentiellt hot. Ingenting verkar ha stulits i samband med händelsen. Däremot hade varningstriangeln flyttats från bagageutrymmet och lagts synlig i baksätet.

– Jag tolkar det som ett personligt hot. Varför skulle man annars flytta den dit?

Har du upplevt någon hotbild?

– Bara på nätet, där det har förekommit en del hat i samband med att jag fört fram mina synpunkter. Jag är väldigt aktiv när det gäller klimatfrågor. Men inga hot i fysisk mening.

”Tar det viktigaste först”

Skadegörelse och bilinbrott må bara lågt prioriterade brott för polisen. Men ska inte kommuninvånare kunna förvänta sig att polisen kommer? Nej, tyvärr, menar Ekerös kommunpolis Anna Freij.

– Vi åker normalt sett inte ut och gör brottsplatsundersökning om det inte är något extremt. Vi har en slimmad organisation och måste ta det viktigaste först. Om det finns utrymme kan det absolut hända att vi åker ut. Men oftast blir det tyvärr en sak mellan privatpersonen och försäkringsbolaget, säger hon.

Några dagar senare fanns polisen på plats i kommunhuset, då passade Hans Jelbring på att köra dit sin sönderslagna bil. Då öppnades utredningsärendet upp igen och polisen penslade även efter fingeravtryck.

Skön sommar!

Nyheter MälaröDirekts redaktion har just nu sommarledigt och önskar alla läsare en riktigt härlig sommar. Vi är tillbaka i början av augusti. Ha en härlig sommar till dess.onsdag 3/7 16:00

KRÖNIKA: Er ilska tär på oss – men fortsätt med det

Krönika Ni kanske tycker att vi verkar hårdhudade och kalla. Att vi kör på liksom, redo att gå över lik för ett scoop. Mer konfliktsökande än konflikträdda. Men nja, det där stämmer inte riktigt. Nu talar...tisdag 2/7 8:15

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt