Flera stigar till litteraturen

Lisbeth Salander besökte Högklintavägen i en av Stieg Larssons berömda böcker. I morgon lördag invigs ytterligare tre litterära skyltar – i år med deckar­tema.

  • Publicerad 14:11, 6 okt 2017

Vi saknar kvinnliga
författare och spridning
i hela kommunen.”

Hur stark Sundbybergskopplingen är för själva författarna varierar.

Stieg Larsson har skrivit om hur huvudpersonen Lisbeth Salander besökte sin hackerkompis på Högklintavägen. Men någon annan koppling till Sundbyberg har inte författaren.

– Han bodde väl på Söder, kommenterar en förbipasserande kvinna utanför huset där skylten ska placeras ut.

En scen i Stieg Trenters bok beskriver hur Harry Friberg åker förbi Ekbacken och svänger av mot Solvalla.

Anders Lundqvist, son till barnboksförfattaren Vic Sunesson, är själv uppvuxen i huset på Esplanaden. Han har varit förebild för huvudpersonen i de böcker där barn ska lösa mysterier och kommer att berätta om sina barndomsminnen på invigningen.

– Vi tog ett deckartema i år, det är roligt med tre författare i samma genre. De är från lite olika tidsperioder, säger bibliotekschefen Margareta Engstrand.

Kommunen hoppas på att kunna sätta ut fler skyltar, åtminstone en om året.

– Man får gärna lämna förslag på platser som omnämnts. Vi saknar kvinnliga författare och spridning i hela kommunen; mycket handlar om centrala Sundbyberg, säger Margareta Engstrand.

Hur långsökta får kopplingarna vara?

– De ska vara ganska tydliga ändå, säger Margareta Engstrand.

Att det står ”Sundbyberg” i en bok är alltså inte tillräckligt, helst ska det finnas en plats utpekad.

Den litterära vandringen inleds klockan 12 utanför Esplanaden 15 och avslutas med ett författarbesök av deckarförfattaren Anders de la Motte på Signalfabrikens bibliotek.

Idén om att sätta ut skyltar vid platser med litterär anknytning kommer ursprungligen från ett medborgarförslag. De första fem sattes ut och invigdes i början av oktober 2015, även då med en litterär vandring.

Några veckor därefter blev det politiskt maktskifte i kommunen. Men det grönblå styret har tagit vid och gjort skyltinvigningen till en tradition.

– Vi är mycket stolta över att ha författare med Sundbybergskoppling. För oss är kultur och bildning centralt för att bygga ett starkt lokalt samhälle, säger Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Han står för årets invigning tillsammans med Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden.

MER Sundbyberg i litteraturen

Litterära skyltar utsatta 2015

Daniel Sjölin – Hallonbergens centrum

Helga Henschen – Solparken i Duvbo

Eva Adolfsson – vattentornet i Tornparken

Ragnar Thoursie – Sundbybergs kyrka, entrén från Rosengatan

Stig Dagerman – korsningen Albygatan–Tritonvägen

Litterär skylt utsatt 2016

Carl Michael Bellman – Bällsta bro

Litterära skyltar som invigs 2017

Vic Sunesson – Esplanaden 15

Stieg Trenter – korsningen Järnvägsgatan/Ekovägen

Stieg Larsson – Högklintavägen 20

MER Citaten

Stieg Larsson: "Lisbeth Salander parkerade den automatväxlade Corollan vid pendeltågsstationen i Sundbyberg. /// Hon promenerade till Högklintavägen och ringde på porttelefonen prick klockan sex. Portlåset klickade efter några sekunder och hon gick två våningar upp för trappan och ringde på dörren där det beskedliga namnet Svensson fanns angivet. Hon hade ingen aning om vem Svensson var eller om någon sådan person överhuvudtaget existerade i lägenheten. ”Hej Plague” hälsade hon.”

Stieg Trenter: "Vi fortsatte, förbi Sieverts kabelverk, förbi rikemansvillkor och länets epidemisjukhus som låg och slumrade uppe i en ekdunge. Sedan kom lådkåkar bakom höga stängsel som viskade om att en svensk bör tiga och så plötsligt - mitt på körbanans som äntligen raknat - fälldes en gul vägvisare ut: Solvalla."

Vic Sunesson: "Klas var tolv år nyss fyllda och bodde på Esplanaden i Sundbyberg tillsammans med sina föräldrar och sin två år yngre syster Stina, Stintan kallad. Flera i gänget bodde i samma hu och man hade bestämt sig för att hålla tillsammans till sin död och uträtta stora ting. Bekämpa brottslighet, till exempel. Grabbarna kallade sig Stålgänget."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27