BLOMMA. Körsbärsträdet i Tors backe blommar för tidigt, berättar tillsynsmannen på Sollentuna kommun, Tom Meurling. Foto: Marianne Halvardson

Flera tidiga vårtecken har kommit till Sollentuna

En bild på ett blommande körsbärsträd i Tors backe skapar diskussioner på sociala medier. Den milda vintern har lett till att flera vårtecken redan börjat komma fram i Sollentuna.

  • Publicerad 16:30, 17 jan 2020

Diskussioner på sociala medier tog fart när Sollentunabon Marianne delade en bild på ett blommande körsbärsträdet från Tors backe. Flera observanta Sollentunabor påpekade att de sett flera vårtecken.

Även Tom Meurling, tillsynsman på naturvårdsavdelningen i Sollentuna, har sett grönska. Gräs som tittar fram i Törnskogen, och knoppar lite här och var.

– Det här är nog första gången jag lagt märke till att det är så här tidigt.

Han menar också att den tidiga grönskan är oroväckande.

– I går såg jag att hasselbuskarna på Ekbacken i Viby redan har börjat blomma. Det är alldeles för tidigt, säger han.

Hur tidigt brukar de komma?

– De brukar komma tidigt, men mitten på januari måste vara ett rekord.

Flera delar samma bild i diskussionen.

En följare påpekar i diskussionen att ”… det här är förstås inget bra”. Andra menar dock att de tidiga knopparna inte är så ovanliga, eller att vintern snart är här. I dagarna har SMHI rapporterat att det har varit flera värmerekord för januari.

Vad betyder det för växtligheten?

– Det kan få många konsekvenser. En sak är att när det fryser på igen så blir det svårt för växterna att komma igen och börja blomma, när våren kommer på riktigt, säger Tom Meurling.

Har du sett några knoppar eller blommor som kommit för tidigt i Sollentuna? Skicka bild till oss på redaktion@sollentunadirekt.se.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här är tiden är ur led i Sollentuna

Nyheter Flera klagomål till kommunen - som inte är ansvariga för driften. Flera klockor i Sollentuna håller inte rätt tid eller går enligt andra tidszoner. Nu har Sollentunabor klagat till kommunen, men de ansvarar inte för aktuella klockorna.torsdag 27/2 16:30

Klart: 76 ungdomsbostäder byggs i Edsberg

Nyheter Ska vara inflyttningsklara om två månader Det kommunala fastighetsbolaget Sollentunahem får tillfälligt bygglov för att bygga ungdomsbostäder i Edsberg. Bostäderna kan stå inflyttningsklara redan i början på maj.torsdag 27/2 10:55

De vill prisa lokalt hållbart arbete

Nyheter Nytt pris från lokala FN-förbund FN-föreningen i Upplands Väsby och Sollentuna vill hylla lokalt engagemang för en hållbar utveckling med ett nyinstiftat pris – som ska delas ut tio år framöver.onsdag 26/2 12:01
Stockholm Direkt