Finns i sjön. Det finns gott om ål i Vallentunasjön, men den ål som fångas ska slängas tillbaka. Foto: Lydia Farran-Lee

Flera ton vitfisk ska bort för att fixa Vallentunasjön

Vallentunasjön har länge varit ett sorgebarn för både Täby och Vallentuna kommun. Alger och grumligt vatten gör sjön obadbar, men nu gör man sig av med flera ton fisk för komma till rätta med problemet.

  • Publicerad 15:55, 2 okt 2015

Många års avloppsvatten och jordbruk har gjort Vallentunasjöns vatten till en grönspräcklig historia. Nu använder Vallentuna och Täby kommun för tredje gången i ordningen trålbåtar för att göra sig av med vitfisken som delvis är boven i dramat.

– Det är lite katten på råttan och råttan på repet. Det är mycket grönalger i sjön och det beror på att det är för lite djurplankton, vilket i sin tur beror på att det är för mycket vitfisk som äter upp dem, säger Björn Tenglin, biolog och projektledare för trålningen.

Ett ton om dagen

Bort ska alltså braxen, björkna, mört, löja och gärs som äter upp djurplankton. De rovfiskar som trålarna plockar upp slängs tillbaka, eftersom de också hjälper av-algningen genom att äta de mindre fiskarna. Under de dagar som båtarna trålar fångar de ungefär ett ton fisk om dagen.

– Vi gör inte det här bara för att vi vill, vi måste. Det finns EU-direktiv om hålla sjöar vid liv och övergödning är ett problem i jättemånga sjöar, säger Pernilla Morris, miljöplanerare i Vallentuna kommun.

Två trålare ska under några dagar dra upp så mycket fisk det bara går. Under sommaren har fiskaren Pelle Nilsson med liten motorbåt fått nästan fem ton i sjöns vikar.

– Fast inte på en och samma gång såklart. Trålarnas jobb blir att få upp de fiskar som gömmer sig på botten, när det gäller vikarna så är det smidigare med en liten båt, säger han.

Blir biogas

Arne Björk, som kör båten har varit med i ett liknande projekt i Höör i Skåne för att rädda Ringsjön. Han säger att redan klockan halv elva på fredagsförmiddagen fått upp 600 kilo vitfisk.

Vad händer med all fisk ni tar upp, äter man den?

–Nej, i Skåne går man till minkfarmar med dem, men här blir de till biogas, säger han.

Rovfisken som ska slängas tillbaka sorteras ut för hand och slängs fort tillbaka ner i sjön. De största fiskarna som huserar i Vallentunasjön väger runt åtta kilo.

Inget vägunderhåll i Vallentuna efter tvist

Nyheter Upphandlingen har gått till domstol Underhållet av Vallentunas vägar har avstannat. Det efter en tvist om prissättningen för beläggningsarbeten mellan kommunen och den upphandlade entreprenören.måndag 17/2 16:50

Fem dömda för inbrott i norra Stockholm

Nyheter Åklagare: Positivt att vi lyckats bryta en inbrottstrend Fyra män och en kvinna har dömts till fängelse och skyddstillsyn för 18 inbrott i bostäder i norra Stockholm.måndag 17/2 15:37
Stockholm Direkt