El. Hela Ekerö centrum saknade el i onsdags morse. Foto: Mostphotos

Flera tusen elkunder utan ström efter stort avbrott

Onsdagsmorgonen blev strömlös på stora delar av Mälaröarna. I över en timme var strömmen borta. Ett transformatorfel var orsaken enligt Vattenfall.

  • Publicerad 13:46, 16 maj 2018

Strax före 09.00 på onsdagsmorgonen lade strömmen av på stora delar av Mälaröarna.

Enligt elbolaget Ellevio ska det ha varit drygt 9 300 av deras kunder som drabbades av strömlöst.

Orsaken till strömavbrottet var att en av Vattenfalls ledningar hade gått sönder.

– Det var fel i en transformator. Elnätet går igenom tre delar. Det svenska stamnätet driver stamnätet på 400 kilovolt. Det transformeras ner i stora transformatorer till 70 kilovolts nät som är regionnätet. Det i sin tur transformerar strömmen till lokalnätet. I övergången mellan regionnätet och lokalnätet blev det fel, säger Mikael Björnér, kommunikationsansvarig för Mellansverige, på Vattenfall.

En trasig frånskiljare var felet som orsakade den strömlösa morgonen.

– Teknikerna kopplade om. Man kan göra omkopplingar för att separera ett fel och sedan åtgärda det i lugn och ro. När det kopplades om fick Ekerö tillbaka strömmen, säger Mikael Björnér.

Efter ungefär en och en halv timme var strömmen tillbaka igen på Mälaröarna.

Stora delar av södra Stockholm, bland annat Södertälje och Nynäshamn drabbades i samma veva av strömlöst. Där ska strömmen ska ha varit tillbaka igen något senare.

Liknande händelser är inte helt ovanligt och enligt Mikael Björnér ska inget handhavande fel ha gjorts.

– Tekniska utrustning kan alltid gå sönder. I en transformatorstation finns mycket teknik. När det går sönder något i en transformatorstation på regionsnätsnivå drabbar det många sektorer i samhället, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Socialchefen om krisen på Lugnet: "Vi ser allvarligt på läget"

Nyheter Lugnet. Nu vill föreningen att kommunen tar över LSS-boendet på Munsö Om LSS-boendet Lugnet på Munsö måste stänga vid årsskiftet kan Ekerö kommun få problem. Föreningen vill nu att kommunen tar över verksamheten.fredag 19/10 14:50

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter