Setts. Varg ska ha befunnit sig på flera platser i kommunen senaste tiden. OBS, vargen på bilden är inte någon av de som rapporterats. Foto: Mostphotos

Flera vargrapporter från Mälaröarna

Vargobservationer har duggat tätt i vinter. Utspritt över öarna gjordes flera nya runt månadsskiftet. Bland annat ska en häst ha skrämts.

  • Publicerad 15:11, 5 apr 2018

Vargen stod still mitt ute på fältet.

Under hösten och vintern har Mälarö Tidning skrivit om flera olika vargrapporter från olika platser i kommunen, bland annat ska en kvinna ha sett en varg inne i Närlundas villaområde.

De senaste veckorna har det skett igen och så sent som i måndags kväll rapporterade en person till länsstyrelsen att två vargar ska ha setts vid åkern innan Kungsbryggan på norra Färingsö.

”Två vargar rörde sig över fältet, rakt över vägen och fortsatte i samma riktning genom hagen på andra sidan. Cirka 100 meter ifrån mig och hästen som blev skrämd”, skriver anmälaren.

Under eftermiddagen på påskaftonen ska en varg ha befunnit sig vid Svartsjö slottspark och rådjurskadaver hittats. Händelsen anmäldes samma kväll.

”Stod på fältet”

I närheten, vid fältet mellan Svartsjö slott och Bredlöt, ska en annan vargobservation ha gjorts enligt länsstyrelsen.

”Vargen stod still mitt ute på fältet”, skriver anmälaren.

När tidningen gick i tryck hade ingen av de aktuella rapporterna bekräftas som varg, av länsstyrelsen. Det innebär dock inte att varg kan uteslutas.

För den som ser varg eller spår efter varg uppmanar länsstyrelsen att anmäla vad som observerats. ”Rapportera snabbt – då ökar chanserna att vi kan följa upp det du observerat”, skriver länsstyrelsen på sin sajt.

Rapportering kan göras via telefon under kontorstid eller via www.rovobs.se. Där går det även att ta del av andras rapporter från valt län.

Undantag görs från 15 april till 15 augusti för de arter som föryngrar sig under aktuell period. Det går dock att rapportera under perioden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste numret

ublisher/magazine/19725" target="_blank">

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter