Kris. Flera småföretag i Skärholmen uppger att de förlorat så mycket som 80 procent av sin omsättning på grund av corona. Foto: Pressbild/Claudio Britos

Flerspråkig kampanj ska hjälpa krisande företag

Politiker från både stadsdel, riksdag och stad besökte i tisdags ett antal småföretag i Skärholmen för att titta hur det går för dem – och informera om vilket stöd som finns att få.

  • Publicerad 11:26, 6 maj 2020

Småföretagen är Skärholmens själ. Det menar centerpartisten Johan Kling, ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd. I tisdags var därför han, tillsammans med partikollegorna Karin Ernlund, arbetsborgarråd i Stockholms stad, och Martil Ådahl, riksdagsledamot, ute i stadsdelen i tisdags för att knacka på ett par av småföretagens dörrar.

– Vi måste se till att företagen överlever, annars står vi med ett tomt Skärholmen, och det blir inte lätt att fylla det med nya företag efter krisen.

Därför har stadsdelen styrt om sina medborgarvärdar till att jobba uppsökande mot småföretagen. De delar bland annat ut information från Stockholms stad på olika språk.

"Det är sjukt frustrerande"

– Vissa av de sju, åtta företagen vi besökte hade koll på hur det funkar med permitteringarna, sänkta arbetsgivaravgiften. Men det är en djungel, och det är svårt att veta var man ska vända sig, särskilt om man inte har svenska som modersmål.

För att få företagen att överleva handlar det i första hand om att informera. Mycket mer kan inte stadsdelen göra, menar Johan Kling, i alla fall inte just nu:

– Det är det som kommunallagen tillåter, vi kan inte gå in och betala hyran från stadsdelen. Jag hade velat ha en miljard att bara ge till företagarna, men det har vi tyvärr inte. Det är sjukt frustrerande, det sticker jag inte under stolen med.

Hjälp med hyran

Stöd med hyran kan företagen dock få från annat håll. Staten har avsatt 40 miljarder kronor i ett krispaket för att hjälpa företagen. Bland annat kan en hyresvärd som sänker hyran under april–juni få 50 procent av den hyressänkningen betald av staten.

Det är något som bland annat Grosvenor, som äger Skärholmen centrum, visat intresse för efter att handlare som hyr lokal där protesterat mot de höga hyrorna.