Räddades. En svårt nedkyld flicka hämtades av ambulans i vintras. Hon hade då slutat andas och hjärtat stod stilla, men hon kunde räddas till livet. Hennes mamma och styvpappa åtalades för grov misshandel, men friades. Foto: Mostphotos

Flicka svårt nedkyld – styvpappan friad, men dömd för annat brott

Ett par som misstänkts för grov misshandel mot en sexårig flicka frikänns från de misstankarna i tingsrätten. Däremot döms mannen till fängelse och utvisning för grov fridskränkning mot sin styvdotter.

  • Publicerad 17:47, 7 maj 2018

Det var i vintras som flickans mamma ringde 112.

– Min dotter badade, snälla, kan jag få en ambulans, hon andas inte. Hon liksom gurglar, det verkar som om hon svalt vatten eller något, jag vet inte, sa mamman.

Sedan ambulans hämtat flickan, som då var medvetslös, på en adress i Enköpings kommun konstaterades att hennes kroppstemperatur var nere i 26,8 grader, hon hade slutat andas och hjärtat hade slutat slå. Med hjälp av adrenalin och upprepade behandlingar med defibrillator kunde hon ändå räddas till livet.

Först betraktades händelsen som ett drunkningstillbud.

Två och en halv månad senare blev dock föräldrarna häktade och åtalade för synnerligen grov misshandel.

Åklagaren bedömde det som osannolikt att den sexåriga flickan skulle ha utsatt sig själv frivilligt för ett bad i iskallt vatten.

Nu har domen från Uppsala tingsrätt kommit.

Mamman och styvpappan frias båda från åtalet om tvångsbadandet.

Inga vittnen fanns, båda de åtalade nekade till brott och den sexåriga flickan mindes ingenting.

"När det gäller åtalet om om synnerligen grov misshandel har vi kunnat konstatera att det inte lagts fram någon mera konkret utredning som kunnat bringa klarhet i vad som hände när flickan badade i hemmet", säger chefsrådmannen Johan Rosén i ett pressmeddelande.

Men: Styvpappan döms för grov fridskränkning för tidigare händelser (från oktober 2016 till december 2017) till fängelse i ett och ett halvt år samt utvisning med ett återreseförbud på fem år. Han ska också betala skadestånd till styvdottern.

Dessa gärningar har mannen erkänt.

Det han säger i dessa fall stämmer i mycket överens med vad flickan har berättat.

Mamman frikändes helt eftersom tingsrätten anser att det inte är bevisat att hon var medveten om att styvpappan bestraffade flickan.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Blåljus: Bilbrand och inbrott

Nyheter När en militär lastbil började brinna stängdes en avfart från motorvägen av på tisdagens morgon.tisdag 15/1 10:57

Villa brann ner till grunden

Nyheter En villa brann ner i Fittja öster om Örsundsbro under natten mot tisdagen.tisdag 15/1 10:05