Foto: Ella Söderberg

Flitig bokslukare med en lärarexamen i sikte

Vänsterpartiet har minst antal mandat i kommunfullmäktige, ett. Vi träffar Johan Fagerhem (V) som kämpar för ett Vallentuna med fler hyresrätter, att synas på sociala medier och en lärarexamen, samtidigt.

  • Publicerad 16:49, 10 aug 2018

Johan Fagerhem har jobbat som gymnasielärarvikarie i åtta år, och håller just nu på att bli färdig med sin utbildning. Målet är att bli klar till nästa sommar. Men med studierna varvar han också politiken. Sedan fem år tillbaka har han varit engagerad vänsterpartist i Vallentuna.

– Jag tycker att det är jättekul att vara lärare. Det luriga med att vara politiker är att jag inte vill vara i centrum, men jag tycker ju saker, så då ska man ju göra något åt saken, säger Johan.

Han är uppväxt i Vallentuna, och efter att ha bott en tid i Täby Kyrkby och i stan, är han nu tillbaka till sin hemort.

– Det här är inte en förort, utan det är en småstad. Vi har vårt torg med de lokala affärerna och det är lugnt och skönt här. Sedan är det fortfarande lätt att sig till stan.

Vilka är de viktigaste valfrågorna för dig?

– Bostadsfrågan och skolan. Det är de två frågor jag brinner starkast för, det måste vara samma chans för alla. Jämför Stockholms län där det finns 30 procent hyresrätter. I Vallentuna finns det tre procent. Det har gått en lång tid av allt låtsas att allt fungerar, men vi behöver ett mer jämt fördelat bostadsutbud. Även lärarbristen är ett problem och skolorna går på knäna. Det här är något vi måste vända.

Varför blev det Vänsterpartiet för dig?

– Det är den ideologiska biten. Det låter som den största klyschan men det har mycket att göra med vilken människa man vill vara.

”Vi gör det lilla vi kan”

Eftersom Vänsterpartiet är det minsta partiet i kommunen, uppskattar Johan att sociala medier finns som plattform att göra sig hörd på. Han menar att det där finns möjlighet för partiet att svara väljarna och göra sig själva hörda.

– Eftersom vi inte sitter med i kommunstyrelsen kommer vi inte in i diskussionerna förrän på slutet. Vi hamnar utanför dialogen men försöker göra det lilla vi kan med det vi har att jobba med.

På fritiden beskriver Johan sig som en flitig bokslukare, men även ljudböcker och podcasts är populärt när han pendlar.

– På morgonen är det skönt sätt att väcka skallen, och på vägen hem är det ett bra sätt att spola ur jobbstress.

Har du något du ser framemot extra mycket?

– Min lärarexamen. Men det är en kamp och inget som bara kommer. Sedan ser jag inte så mycket fram emot valet, jag tror att resultatet kan bli oroväckande.

Var skulle du bo om du inte fick bo i Vallentuna?

Det är jättesvårt att säga, jag gillar det gröna men också närheten. Om jag flyttar inåt närmare stan går jag miste om det gröna, men flyttar jag längre utåt blir det lurigare med kommunikationer. Jag har tur som har hittat rätt här i Vallentuna.