Oeniga. Johan Nilsson (M) kritiseras av Stefan Johansson (S) som anser att Älvsjös höstjobb är för få. Foto: Björn Dalin, Mostphotos & Baltasar Aguirre

Flopp för höstlovsjobb i Älvsjö

36 ungdomar sökte, tre jobb fanns att få. "Ingen höjdare", säger Bo Richter på stadsdelsförvaltningen om premiären för höstlovsjobb i Älvsjö.

  • Publicerad 11:14, 25 okt 2019

Nästa vecka är det höstlov och för första gången var det i år möjligt för ungdomar i Älvsjö att söka jobb via stadsdelsförvaltningen under lovet.

Men stadsdelens försök att få fram höstlovsjobb gav ett skralt resultat. Tre jobb, alla inom äldreomsorgen, lottades ut bland de 36 sökande.

– Älvsjö är en liten stadsdel med få arbetsgivare och de största arbetsgivarna – förskolorna – tackade nej till att ta emot ungdomar på höstlovet. Älvsjö idrottsplats som också tog många ungdomar i somras har inte aktiviteter nu, säger Bo Richter på Älvsjös stadsdelsförvaltning.

Han uppger också att flera arbetsgivare inte tycker att det är lönt att lära upp en höstlovsjobbare som bara ska arbeta en vecka.

"Chans att spara pengar"

Men Stefan Johansson (S), vice ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd, anser att det magra jobbutbudet också är ett resultat av ett bristande politiskt ledarskap.

– Det är förkastligt att man bara erbjöd jobb till tre personer. Jag tror att det hänger samman med hur stor politisk vilja Moderaterna har haft för att få ut ungdomarna i arbete inom stadsdelens verksamheter. Dom har inte legat på utan tvärtom sett en chans att spara pengar, säger Stefan Johansson.

Drygt 1 500 färre unga fick sommarjobb i år

M vill lotsa unga till företag

Men att det skulle finnas en vilja att hålla nere antalet höstlovsjobb för dra åt svångremmen när stadsdelen går back tillbakavisas av nämndordföranden Johan Nilsson (M). Han håller med om att Älvsjö borde ha kunnat ordnat fler jobb, men han tycker inte att staden i första hand ska anställda ungdomarna i kommunal verksamhet.

– Det finns en risk att det blir konstgjorda jobb med påhittade arbetsuppgifter. Istället borde vi hjälpa ungdomarna att få andra jobb, till exempel i näringslivet och föreningslivet, säger Johan Nilsson.