Förra året var skidsäsongen igång i Flottsbro i början av januari. Här står Andreas Häggqvist i backen. Foto: Claudio Britos

Flottsbro drar fram snökanonerna

För friluftslivet är väderprognosen inte rolig. Lida friluftsgård i Botkyrka har i det närmaste gett upp, men på Flottsbro lever fortfarande hoppet.

  • Publicerad 15:03, 6 feb 2020

– Vi ska lägga snö i natt, om temperaturen tillåter. Vi öppnar någon gång innan sportlovet, säger Andreas Häggqvist, anläggningschef på Flottsbro.

Om vädret tillåter drar de igång snökanonerna redan i natt.

– Vi kör snökanonerna när det finns temperatur för att göra det fram till sportlovet i alla fall. Förhoppningsvis öppnar vi väldigt snart. Vi har fortfarande hopp om vintern, säger Andreas Häggqvist, anläggningschef på Flottsbro.

Ingen skidåkning i vinter

Men Leif Wallin, platschef på Lida i Botkyrka, är inte lika optimistisk.

– Det ser överhuvudtaget inte ut att bli minusgrader de närmaste 10 dagarna. Det innebär att vi inte kan göra nån konstsnö och att ingen natursnö kommer heller, säger han.

– Mycket tyder alltså på att det inte blir någon skidåkning överhuvudtaget i vinter. I Stockholm är det ju sportlovet som gäller.

Blir det inte minusgrader de närmsta dagarna tror inte Leif Wallin att det finns någon poäng med att dra igång ett skidspår.

– Efter sportlovet slutar stockholmarna åka skidor för då har Vasaloppet gått. Alla vill träna till det, sen lägger man undan skidorna och väntar till nästa vinter. Så för att tillgodose skidåkarna måste vi ha det klart före sportlovet, och det ser inte lovande ut, säger han.

Pulkabacke till sportlovet

Ambitionen hos Lida är istället att försöka få igång pulkabacken till sportlovet, men även det kräver minusgrader i veckan.

– Det ser inte lovande ut heller, men får vi minusgrader i veckan satsar vi på den. Pulkabacken sprutas på plats så där kan det gå snabbt. För ett ordentligt skidspår däremot behöver vi tre dagars tillverkning av konstsnö som sedan ska transporteras ut, så det är en vecka till tio dagars jobb, säger Leif Wallin.