"Jag klev omkring på döda flugor när det var som värst uppe i lägenheten" säger Kerstin Jonsson, som bor på Gullmarsvägen i Årsta. Foto: Eva Tonström

Fluginvasion i många lägenheter i Söderort

Kärlen för matavfall drar till sig flugor som verkar bosätta sig i lägenheterna. Familjebostäder har nu stängt flera behållare och Stockholmshem bygger nya kärl.

  • Publicerad 19:40, 23 okt 2019

Hyresgäster runt om i Söderort har haft problem med flugor i sina lägenheter den senaste tiden. Så pass mycket flugor att alla tre allmännyttiga bostadsbolag i stan har fått in klagomål. Diskussioner har även kommit upp i lokala grupper på Facebook.

Kerstin Jonsson på Gullmarsvägen i Årsta drabbades i våras och somras av något som hon beskriver som en smärre invasion av flugor i sin lägenhet.

– Jag hade minst 30 flugor surrandes i lägenheten varje morgon. Det var så äckligt! Även om jag lyckades få bort alla så var det lika många igen dagen därpå. Det låg döda flugor på golvet som jag klev på, säger hon.

"Hjälpte noll"

Hon anmälde till hyresvärden Familjebostäder, FB, som hänvisade till en saneringsfirma. De kom dit och satte upp klisterfällor.

– Det hjälpte noll. Absolut ingenting. Dagen därpå var det lika många igen. Jag hade en flugsmällare i varje rum när det var som värst.

Problemen började 2018 men var värre i år, enligt Kerstin Jonsson. Just nu är det lugnt, men hon fasar för när värmen kommer igen.  

Problemet med flugor verkar hänga ihop med stadens insamling av matavfall. Hos FB har flest klagomål kommit från Gullmarsvägen, Hummelvägen och Svärdlångsvägen.

– Vi har i nuläget ingen lösning på det här. Vi har gjort rent behållarna på Gullmarsvägen två gånger för att försöka bli av med flugäggen med det har inte hjälpt. Till slut tvingades vi stänga dem. Leverantören av behållarna säger att vi ska lägga kalk i botten, och det ska vi testa när värmen kommer igen, säger Charlotte Grass, gruppchef på förvaltningssamordningen hos Familjebostäder.

Nu slängs både matavfall och hushållsavfall i samma behållare på Gullmarsvägen, men FBs plan är att öppna dem igen när kylan kommer.

Behållarna för matavfall är stängda tills vidare. Foto: Eva Tonström

Stockholmshems nya matavfallsskåp i Hökarängen. Foto: Alexander Kuronen

Bygger nya matkärl

Även Stockholmshem har haft problem med flugor, och dålig lukt, i matbehållarna. De har gått så långt att de nu byter ut behållarna i flera kvarter – minst sex gator i Hökarängen har fått helt nya kärl för matavfall, och fler adresser står på tur. Nu slängs matresterna i träskåp istället.

– Vi har försökt hitta en bra metod för när och hur vi kan spola rent de nedgrävda kärlen, men inte lyckats. Därför har vi gjort om så att de används enbart för hushållsavfall, säger Patrik Westman, kundförvaltare hos Stockholmshem i Hökarängen.   

Problemen har funnits mer eller mindre ända sedan 2015, då bolaget ordnade kärl för matavfall. Hur invasionen av flugor i lägenheterna kan kopplas till problemen vid de stora behållarna, kan ingen svara exakt på, men alla som tidningen pratar med tror att det hänger ihop.

"Som en stor svärm"

Hökisborna Marita Karlsson och Ewa Thall känner igen sig i beskrivningen av en fluginvasion. Värst var det förra året, tycker de.

– Man kunde inte gå ut. Om man öppnade dörren så kom alla flugor in, säger Ewa.

– De kom som en stor svärm och satte sig inne hos en. Man var tvungen att dammsuga bort dem, säger Marita.

Svenska Bostäder har fått in 24 klagomål om flugor under sommaren, men bara ett fall har kunnat kopplas till deras matavfallsbehållare, enligt Jonas Elamson, kommunikationschef på SB. Det var på Vita Liljans väg i Bredäng.  

– Vi har regelbunden tvätt av matavfallskärl, troligen är det orsaken till så få problem hos oss, säger han.