BIOGÖDSEL. Nu väntar biogödseln på att spridas över åkern vid Almungevägen. Det har förekommit klagomål på lukt och flugor på grund av närheten till bostadsområdet Skälby, som syns i bakgrunden. Foto: Charlotte Arwedsson

Fluginvasion i Skälby

"Fullständigt vidrigt." Så beskriver Lena Sahlén den fluginvasion som drabbat många boende i Skälby och Brunnby-Vik senaste veckan. Orsaken är biogödseln som lagts upp vid Almungevägen.

  • Publicerad 09:26, 9 aug 2019

Jag slog ihjäl 300–400 flugor i helgen.

FLUGINVASION. De boende i Skälby och Brunnby-Vik har fått slå ihjäl flugor på löpande band sista tiden. "I går slog jag ihjäl 25 på en kvart", berättar Lena Sahlén. Foto: Lena Sahlén

Lena Sahléns bostad i Skälby är ingen trevlig plats just nu. Det är flugor överallt.

– Det är fruktansvärt. Jag slog ihjäl 300–400 flugor i helgen. Vi har haft det så här i över en vecka nu. Och först visste vi ju inte var de kom ifrån.

Hon berättar att hon till och med varit uppe på vinden och letat råttlik.

– Man tror ju att det är fel på ens eget hus. Det var nästan en lättnad när jag pratade med grannarna och förstod att det var likadant hos dem.

Orsaken till att flugorna just nu dras till Skälby och Brunnby-Vik finns vid sidan av Almungevägen. Där ligger sedan någon vecka tillbaka biogödsel dumpad i väntan på spridning på åkrarna.

Felanmälan gjord

Lena Sahlén felanmälde fluginvasionen hos Upplands Väsby kommun. Miljöinspektör Maria Wallström svarade då att kommunen kände till problemet och "har en pågående kontakt med verksamhetsutövaren om detta."

Biogödseln (rötat matavfall) ska spridas inom de närmaste dagarna.

"Vi har förståelse för att det under tiden fram till spridning kan lukta och vara fler flugor än vanligt, men störningen anser vi i dagsläget borde vara att betrakta som relativt tillfällig och övergående", skriver Maria Wallström.

Enligt miljöinspektör Robin Öhman har utläggningen av biogödsel skett utan kommunens vetskap.

– Vi fick information om detta i efterhand. Miljöavdelningen tycker det är beklagligt att uppläggningen av biogödsel har skett så pass nära boenden och jobbar för att minska olägenheten, skriver han i ett mail.

Varför har det dröjt så länge – med lukt och fluginvasion som följd – innan biogödseln sprids på åkrarna?

– Har för närvarande inget svar, men enligt Jordbruksverkets allmänna råd ska verksamhetsutövare så snart som möjligt bruka ner gödsel. Detta för att minimera olägenhet för närboende och minska risken för ytläckage av näringsämnen.  

Lena Sahlén är inte ensam om att drabbas av fluginvasionen. Inger Näsström, nyinflyttad i norra Skälby, är en av många som fått jaga flugor den senast tiden. Men det är nästan lukten som är värst.

– Det luktar fruktansvärt och vi får slå ihjäl flugor hela tiden. Vi trodde också att felet låg i vårt hus och började kolla ventilationssystemet.

Hon ifrågasätter platsen där biogödseln lagts upp.

– Varför dumpar man det vid Almungevägen, nära bebyggelse? Det finns så många andra platser som varit bättre, i skogen eller närmare kyrkan. Märkligt, säger Inger Näsström.

Ansvarig brukare av marken är Sättra gård, som avböjt att kommentera.

Rötslam

Rötslam är ren restprodukt från reningsverk som ofta används som gödselmedel.

Slammet innehåller stora mängder biologiskt nedbrytbart material och växtnäringsämnen.

Innan slammet används måste det stabiliseras genom så kallad rötning. En bioprodukt blir då biogas som i vissa fall säljs som motorbränsle.

Källa: Wikipedia

Problem med sparkcyklar i Väsby Centrum

Nyheter "Snart händer det en olycka" Barn och unga som åker sparkcykel i Väsby Centrum har blivit ett problem. Nu gör centrumledningen allt de kan för att få bukt med "busåkandet" innan någon kommer till skada.lördag 24/8 12:49

Väsby skakade om allsvenska Almtuna IS

Sport Vilda Väsby var fem minuter ifrån att ta en fin försäsongsskalp mot Almtuna IS och först i sudden death kunde Uppsalalaget visa att det skiljer en division mellan lagen.fredag 23/8 22:00
Stockholm Direkt