Ida Therén är ett gammalt indieklubbkid som nu ordnar alternativ barnmässa i Bagarmossen. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Flummig barnmässa för Bagispäron

"Härligt flum för alla!" Det är mottot när Bagarmossen nu får sin egen alternativa barnmässa. ­­ – Det är en motreaktion till den hysteriska kommersialismen kring barn, säger arrangören.

  • Publicerad 09:44, 26 nov 2015

"Här finns många människor som tänker som jag gör. Det finns en kraft i det."

Bagisbon Ida Therén, barnboksförfattare och kulturskribent, beskriver det som en indieversion av den gigantiska Underbara barn-mässan i Älvsjö. Alltså mer tygblöjor, rättvisemärkta gosedjur, normmedvetna böcker och bärsjalar, än perfekt glossiga lifestylepäron.

– Jag har fokus på gör det själv: människor som till exempel sitter hemma och syr. Det blir ett 40-tal olika utställare, vilket är maxantal, och det är över 1 000 personer som har anmält att de kommer, säger Ida Therén, som förberett sig med kölappar om det blir trångt vid entrén.

"Bärsjalar har exploderat"

Hon är aktiv i en löst sammanhållen rörelse som enligt henne väljer att ha mer barnperspektiv på föräldraskapet, med utgångspunkt i en filosofi som kallas nära föräldraskap. Mässan är ett resultat av att hon såg ett behov av att samla de olika grupperingarna.

– Det kan handla om kläder i naturmaterial, vegetarisk mat, giftfria leksaker, ekologiskt och rättvisemärkt. En motreaktion till den kommersialism och de kapitalistiska värderingar, de som nedvärderar kvinnor och barn, som ofta styr den breda fårans föräldraskap.

Ida Therén säger att hon vill börja litet och i sitt eget kvarter men att det här kan bli hur stor som helst på sikt: "det kommer folk från hela landet".

– Se bara på bärsjalar. Det började bland gräsrötterna men har nu exploderat i popularitet.

Men är inte det här bara en massa flum?

– Jo, jag är lite hippie, så lite flum blir det. Och det känns väl förankrat här i Bagarmossen. Jag trivs bra, och här finns många människor som tänker som jag gör. Det finns en kraft i det.

Alternativa barnmässan i Bagis

När: 29 november, 10-16.
Var: Folkets hus.
Pris: 40 kr, barn går gratis.
Notera: Inga barnvagnar får rullas in i Folkets hus på grund av brandrisk och trängsel.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Elitåkarna raggar publik till Hammarbybacken

Nyheter ✓Knappt hälften av biljetterna sålda till Världscupen imorgon – åkarna agerar✓SL laddar ändå för stort resenärstryck Imorgon den 19 februari tävlar världens bästa skidåkare i parallellslalom i Hammarbybacken. Trots detta finns drygt hälften av biljetterna kvar.måndag 18/2 15:32

Farstabor rasar mot indragen busshållplats

Nyheter Varken SL eller staden vill bekosta ersättningsbuss Sedan tre veckor så har buss 184 slutat köra upp för Filipstadsbacken vid Farsta strand. Ett arbete med att laga vattenledningar stoppar busstrafiken på gatan. Nu står de boende utan buss – och med...måndag 18/2 13:04