Fly genom Bagis – i ett interaktivt ljudäventyr

Radiodramat Straight Passing intar Bagis och ger sina besökare en chans att uppleva svårigheterna i att leva som queer i en dystopisk framtid.

  • Publicerad 14:05, 8 aug 2019

Föreställningen hade sin premiär under Stockholms Pride-vecka och på grund av det stora intresset planerades två nya datum in. Ljudäventyret börjar vid Folkets hus och tar besökarna runt på olika platser i Bagarmossen, men exakt vilka är hemligt.

– Det handlar om en dystopisk framtid där en fascistisk regering tagit makten och gett sig på HBTQIA-personer. Vi vill undersöka hur det skulle vara om det blev draget till sin spets eller om klimatet hårdnande, vilket det ju håller på att göra, säger Robin N Spegel som tillsammans med Lisa Färnström och Laura Wihlborg står bakom föreställningen.

Publiken får spela en person som måste fly. Den utförs med hjälp av en gps-styrd app där olika ljud triggas igång vid specifika platser, och vid varje plats får du instruktioner om hur du tar dig till nästa ställe, som en interaktiv skattjakt. För att höja känslan av utsatthet går man genom föreställningen helt själv.

– Det är så gulligt här i Bagis så man tänker att allt är så fint och bra, vi har försökt skapa en läskig och paranoid stämning för att uppleva hur det skulle kännas att behöva ta sig härifrån, säger Robin N Spegel.

Namnet Straight Passing syftar till vilka som kan "passera" som straighta.
– I föreställningen blir det allt viktigare att passera som straight. Man får vara ifred mycket längre om man har ett utseende som inte sticker ut eller när det inte syns att man har ett könsöverskridande uttryck. Straight Passing undersöker hur långt man är beredd att gå för att passera. Det är många som handskas med de här frågorna varje dag, säger Robin N Spegel.

Föreställningen är ett samarbete mellan Crush och Unga Klara och spelas i Bagarmossen 15 och 16 augusti innan den flyttar vidare. Den är helt gratis men föranmälan krävs.

Till Bagis. Lisa Färnström och Robin N Spegel är två av skaparna av den AR-föreställningen Straight Passing som nu kommer till Bagarmossen.

"När jag flyttade hit fattade jag inte ens att det var ett torg"

Nyheter Häng med på en timme kring Skälderviksplan "När jag flyttade hit fattade jag inte ens att det var ett torg". Ja, kära Skälderviksplan i Årsta, varför är du så bortglömd? Vi tillbringade en timme på det klassiska torget precis när första snön...fredag 6/12 14:47

Tidig julklapp till Söderortscyklister och fotgängare

Nyheter Populära stråket i Skärmarbrink går att använda igen Ett populärt gång- och cykelstråk mellan Hammarbyhöjden och Skärmarbrink har varit avstängt i flera månader. Nu har det öppnats upp igen.fredag 6/12 13:27