Rustas upp. I veckan kom staketen upp och snart börjar arbetet med den nya parken. Och det blir Flygplansparken som den får heta – i alla fall inofficiellt. Foto: Sara Ringström

Flygplansparken får heta Flygplansparken – men inte officiellt

Gröna stugans park eller Flygplansparken? Vad parken i Bredäng ska heta har länge varit omstritt. Nu går stadsdelen på Bredängsbornas linje – även om namnberedningen avslår förslaget.

  • Publicerad 12:09, 9 aug 2017

I veckan kom stängslen upp. Snart ska hela parken göras om, med ett nymålat flygplan och nya klätterställningar, sittplatser och fontäner. Men vad Bredängsparken heter har länge varit omtvistat. Är det Gröna Stugans park efter den numera bortplockade lekstugan? Eller är det Flygplansparken, efter den ikoniska klätterställningen?

– När vi höll dialog inför upprustningen av den hörde vi att alla kallar den Flygplansparken. Så vi ville sätta ner foten – ska det vara Gröna stugans park eller ska det vara Flygplansparken? Och så ville vi göra det officiellt, säger Sara Heppling Trygg, avdelningschef för stadsutveckling och medborgarservice på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Succé för medborgarbudget i Bredäng

Sagt och gjort. Stadsdelen ordnade en omröstning där Bredängsbor fick tycka till om namnet. "Flygplansparken" vann med en överlägsen majoritet.

Svårt med officiellt namnbyte

Men för att parken, som idag inte har ett officiellt namn, ska få heta Flygplansparken måste det gå igenom kommunens namnberedning. Och där stötte det på patrull:

"Namnberedningen anser dock inte att Flygplansparken formellt bör fastställas som namn på parken eftersom namn inom namnkategorin "flyg" i Stockholm används i Skarpnäck", skriver de och avslår förslaget. Inte heller Gröna Stugans park föll dem i smaken, eftersom det är namnet på kvarteret som ligger intill.

På Skärholmens stadsdelsförvaltning kommer man dock gå på Bredängsbornas linje och kalla parken för Flygplansparken, även om den formellt kommer fortsätta vara namnlös.

– Vi kände inte att vi kunde hitta på ett helt nytt namn, bara för att det skulle passa namnberedningen. Så vi låter dem som faktiskt använder parken bestämma, säger Sara Heppling Trygg.

Upprustning påbörjad

Det är Bredängsbornas önskemål som har styrt hur den nya parken ska se ut. Bland annat ska flygplanet, som stått där sedan 1965, renoveras. Det får också påverka hela temat för parken, "Upp i luften", något som går igen i bland annat studsmattorna, klätterställningar med rymdtema och utkikstornen som planeras.

Så blir nya Flygplansparken

Arbetet med upprustningen kommer pågå under hela hösten, våren och nästa sommar. I slutet av sommaren 2018 räknar staden med att den nya Flygplansparken kommer vara redo att lyfta.

Så tyckte Bredängsborna

Totalt så var det 167 Bredängsbor som tyckte till om namnet på parken. Av dem röstade 112 på "Flygplansparken" och 55 på "Gröna Stugans park". Ingen föreslog att den skulle heta något annat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.