Svart på vitt. En judisk flyktingfamilj i Göteborg den 11 mars 1939. Foto: Kamerareportage/TT

Flyktingfoton förevisas på bibliotek och filialer

Utställningen ”Jag kom ensam” visas på tre bibliotek i Enköpings kommun samtidigt från den 25 januari till den 16 februari.

  • Publicerad 15:34, 20 jan 2020

Utställningen "Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige" handlar om de 500 judiska flyktingbarn som räddades från Nazityskland till Sverige genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, i slutet av 1930-talet. Genom unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får man följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

– Utställningen belyser en del av svensk, och europeisk, historia genom personliga öden och berättelser. Den handlar om barnens livsvillkor och de känslomässiga konsekvenserna av att skiljas från sina familjer, säger Ingrid Lomfors, historiker och överintendent vid Forum för levande historia, som skrivit texterna i utställningen.

I utställningen finns också berättelsen om ett Sverige med flyktingkvoter, tillfälliga uppehållstillstånd och en tydlig målsättning att undvika en judisk flyktingvåg. Och samtidigt ett Sverige där civilsamhället visar engagemang och bereder plats för flyktingbarnen. Genom bevarade brev från föräldrar till barn i Sverige får man också inblickar i de svåra förhållanden som rådde för judar i Nazityskland.

Källmaterialet i utställningen, så som brev, fotografier och intervjuer, är i huvudsak hämtat från Ingrid Lomfors forskning och två böcker: "Breven från Hertha" (1987) och "Förlorad barndom – återvunnet liv. De judiska flyktingbarnen från Nazityskland" (1996).

Utställningen trycks i flera kopior och visas samtidigt både på huvudbiblioteket i Enköping samt på filialerna i Fjärdhundra och Örsundsbro.

Fotoutställning

Visas på huvudbiblioteket i Enköping samt på biblioteken i Fjärdhundra och Örsundsbro från den 25 januari till den 16 februari.

Utställningen kan ses på bibliotekens ordinarie öppettider samt i Örundsbro även på fler tider genom så kallat meröppet för den som har registrerat sig för tjänsten.

Pepparsprejades i Grillby efter stök vid bilar

Nyheter Onsdag 03.58 Ugglevägen, Grillby Försök till misshandel. När två män sågs stöka runt bland parkerade bilar konfronterades de av en man som frågade vad de sysslade med. Den ene av de två besökarna...onsdag 26/2 10:34

Helgens blåljus: Sprang med glasögon / Slagträ på mopeden / Polisen tog bilen mm

Nyheter En stal glasögon och sprang till bilen. En annan körde stulen moped och en tredje fick lämna ifrån sig bilen då han saknade körkort. Det är några av punkterna i Blåljusrapporten från helgen.måndag 24/2 11:36