Flytt. Förra veckan flyttade några nyanlända kvinnor in i tomma rum på Söderströmsgården. Foto: Jonas Månsson

Flyktingkvinnors inflytt väckte oro

Nyanlända på Söderströmsgården har väckt starka känslor. Bland annat har kommunens integrationschef Anders Anagrius fått upprörda mejl. – Vi är skyldiga att göra vårt yttersta för att uppfylla lagen, säger han.

  • Publicerad 16:20, 29 nov 2017

Förra veckan flyttade några nyanlända kvinnor in på tomma rum på Söderströmsgården i Stenhamra. En tillfällig lösning som kommunen gör i väntan på att någon av kommunens äldre har behov av platsen. Då får kvinnorna, som har uppehållstillstånd, snabbt flytta ut.

– Det sker innan vi får ett akutbehov, säger Anders Anagrius.

Mälarö Tidning skrev om nyheten som spreds såväl inhemskt som internationellt. Även kommunen har fått reaktioner.

– Det har varit upprört på sina håll, säger Anders Anagrius.

Läsare som har hört av sig till Mälarö Tidning har ansett att kommunen gör en felprioritering och att de äldre skulle behöva platserna.

– Det är inte så att vi utnyttjar det här kring äldres vårdbehov. Det har vi funderat mycket kring. Så får det inte vara, säger han.

Kvinnornas etableringsstöd är inget som tas ur den kommunala kassan.

– Man är i sin etableringsperiod i två år från det att man har blivit mottagen i kommunen. Under de två åren har man ersättning från staten. Det kommer från Försäkringskassan, säger Anders Anagrius.

Även om fyra platser tillfälligt används av kvinnorna står rum fortfarande tomma på Söderströmsgården.

– I dagsläget är det en mindre del av platserna som tas i anspråk. Det finns betydligt fler tomma platser än de här som vi tar i anspråk, säger han.

För att få plats på Söderströmsgården krävs prövning.

– Söderströmsgården är ett så kallat särskilt boende med vård och omsorg dygnet runt. I Ekerö finns ytterligare två boenden, Ekgården och Kullen. En ansökan om ett särskilt boende prövas enligt Socialtjänstlagen. För att beviljas ett boende ska personen ha ett omfattande och varaktigt vård- och omsorgsbehov över dygnet, säger Lena Burman Johansson, kommunens socialchef, som även hon fått upprörda mejl.

Hur lång tid brukar det ta att göra en biståndsbedömning?

– Det är svårt att exakt ange. Alla ansökningar som kommer in till socialtjänsten ska hanteras så skyndsamt som möjligt. I en utredning inför beslut ingår bland annat ett möte med den som ansöker om boende och inte sällan ska även andra aktörer till exempel vårdgivare kontaktas och en vårdplanering genomföras, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter