TILLFÄLLIGT. Glashuset vid Häggviks handelsplats kommer att få agera tillfälligt kommunhus under renoveringen av Turebergshuset. Foto: Anton Kyhlbäck

Flytt till tillfälligt kommunhus startar i sommar

Upp till 500 personer ska flytta från kommunhuset under renoveringsperioden. I augusti går de första flyttlådorna till glashuset (gamla ABB-huset).

  • Publicerad 09:00, 7 apr 2019

I augusti börjar flytten och i december drar det igång ordentligt.

Renoveringen av Turebergshuset väntas börja till årsskiftet och flytten av de uppemot 500 kommunanställda ska vara klar under 2020. Kommunstyrelsens ordförande, Henrik Thunes (M), säger att de har höga förhoppningar.

– Glashuset kommer möta de behov våra kommunanställda har under renoveringsperioden under de här två åren, säger han.

"Arbetet ska inte påvekas"

Flytten tillbaka till Turebergshuset är ännu inte spikad.

För närvarande utformas en förstudie, innan renoveringsuppdraget kan läggas på upphandling, om kostnader och tidsplan för renoveringen av Turebergshuset i Sollentuna centrum. Preliminära beräkningar har visat kostnader på 450 till 570 miljoner kronor.

Kommunhuset byggdes 1976 och är i behov av ny ventilation, nytt avloppssystem, elsystem samt hissar. Ordförande i Sollentuna kommunfastigheter, Thomas Ardenfors (M), är ytterst ansvarig för flytten.

Han berättar att kommunens uppdrag inte ska påverkas av flytten.

– Merparten ser att det här är både rimligt och nödvändigt, att flytta. Men alla vet att förändringar kan dra med sig stresspåslag. Det är naturligt. Vi gör vad vi kan för att alla ska få den information de behöver innan och under flytten, säger han.

Ett nytt hem

För ett par veckor sedan blev det klart att evakueringsplatsen blir gamla ABB-huset.

Kärt barn har många namn. The Factory, bananhuset. Och glashuset, som det kallas på kommunen. Flytten, fram och tillbaka från centrala Sollentuna, beräknas kosta kommunen 30 miljoner om året - varav 25 av dessa i hyreskostnader.

Förra veckan skrev Sollentuna kommun hyresavtalet med fastighetsägaren, Centria. Kommunen hyr fyra våningar - av totalt sex - i glashuset och blir grannar med riskkapitalbolaget, Wellstreet. I höstas kunde Vi i Sollentuna berätta att teknikföretaget, som tidigare var beläget på Stureplan, flyttar till Sollentuna.

En anledning uppgavs vara de relativt sett låga hyrorna.

Förnyar inte hyresavtal i Turebergshuset

Redan i år börjar alltså flytten. Ännu är mycket oklart kring tid och kostnad i renoveringen av Turebergshuset. Thomas Ardenfors meddelar att Sollentuna kommunfastigheter valt att inte förlänga hyresavtal i Turebergshuset med de privata företag som finns.

– När vi kommer tillbaka blir vi ensamma. Vi kommer att flytta tillbaka till ett hus som är anpassat för framtiden, och det blir en nystart när det är klart, säger han.

Så mycket ska nya kommunhuset kosta

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här kan du bada med din hund

Nyheter Sex olika badplatser i Sollentuna Generellt går det bra att bada med hunden på badplatserna i Sollentuna – med ett par undantag – förutsatt att den är kopplad och att ägaren följer så kallad god sed.måndag 24/6 11:30

Stigenberg utesluts ur SD

Nyheter Kommunföreningens ordförande får gå Partitoppen utesluter Sverigedemokraternas gruppledare i Sollentuna.måndag 24/6 11:20

Nya SL-försöken för kyla i sommar

Nyheter Värmebölja. ✓ Knapptrick ✓ Nya AC-bussar – osäkert med svalka på ersättningsbussarna Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.måndag 24/6 8:09
Stockholm Direkt