Flytten av knarkskeppet på Söder skjuts upp

Den folkskara som i morse slutit upp för att bevittna bortforslingen av det uppmärksammade knarkskeppet i Årstaviken fick vackert gå hem igen. Operationen avbröts – isen är för tjock.

  • Publicerad 10:09, 19 mar 2018

Som StockholmDirekt tidigare rapporterat var det idag dags för det väldiga skandalskeppet, en 37 meter lång pråm som legat olovligt förtöjd i Årstaviken sedan årsskiftet, att fraktas bort. Båten har skapat en hel del uppståndelse, inte minst när det stod i full brand i slutet av januari.

Staden har ansökt om handräckning hos Kronofogden för att bli av med det svedda vraket, och i dag var det så äntligen dags för entreprenören Pampas Marinentreprenad att skrida till verket.

Knarkskeppets ägare talar ut: "Det känns för jävla sorgligt"

En hel hop människor, bland annat från exploateringskontoret, hade slutit upp och förberett sig med kaffetermos för att bevittna processen med att frigöra båten från isen – som beräknas ta ungefär tre timmar. Men operationen fick avbrytas redan innan den hade börjat.

– Isen är mycket tjockare nu än tidigare, så vi måste skicka in en redogörelse till Transportstyrelsen för hur vi ska få bort båten utan att skrovet går sönder, för i så fall riskerar den sjunka, säger Christoffer Bergström, Pampas Marinentreprenad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Isen bedöms nu vara runt 15 cm, vilket är betydligt tjockare än när tillståndet utfärdades. Men enligt Pampas Marinentreprenad såväl som Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden, bör det inte ta särskilt lång tid innan det nya tillståndet får grönt ljus. Förhoppningsvis kan bogseringen ske på fredag.

– Men det positiva är att nu hinner man uppmärksamma skridskoåkarna här i krokarna om att det här är på gång också, så att de tänker på att vara aktsamma, säger Max Wallenberg.

För att få bort skeppet kommer en ränna bred nog för att få bort pråmen knäckas upp i isen, men eftersom den är så pass tjock just nu lär det inte påverka hela viken enligt Max Wallenberg.

Stort tillslag mot knarkbåten i Årstaviken

Försenas. Isen i Årstaviken är så tjock att den planerade flytten av knarkskeppet skjuts upp. Foto: Sophie Stigfur

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.