Kurre Cederström, som driver Tjuvgods, ihop med Åsa, Pirre, Mulle och Tobbe som jobbar i butiken. Foto: Eva Tonström

Flytten från Valla knäckte Tjuvgods – kan tvingas lägga ner

Second hand-butiken Tjuvgods, där före detta kriminella får arbetsträna, kämpar för att överleva. Efter flytten från Valla har försäljningen rasat.

  • Publicerad 16:59, 17 aug 2016

Sedan second hand-butiken Tjuvgods tvingades lämna Valla torg i december förra året och flytta till ny adress vid Bolidenplan har det gått utför med försäljningen. Nu är verksamheten på ruinens brant och går med underskott varje månad.

– Folk hittar inte hit, och lokalerna passar oss inte alls. Vi trodde att vi skulle få mer yta än så här, säger Kurre Cederström, som driver Tjuvgods.

Från att tidigare haft en försäljning på 150 000 kronor i månaden får de nu in cirka 20 000 kronor i månaden. Och det som tidigare var en samlingsplats för många Söderortare, med en yta på 700 kvadratmeter, har nu tryckts ihop på 280 kvadratmeter.

För att få plats med alla saker har de köpt ett tält där de förvarar en stor del av prylarna och massor av saker ställs upp på bord utomhus på baksidan av huset.

– Vi betalade 30 000 kronor för tältet, vad skulle vi göra? Vi har för små lokaler.  

”Insats för samhället”

Butiken har 12 personer som arbetstränar och cirka 30 personer som hjälper till som volontärer. De flesta är före detta missbrukare och/eller kriminella.  

– Vi gör en stor insats för samhället och för enskilda individer. Sedan vi startade Tjuvgods för tio år sedan har vi hjälpt minst 50 personer till ett bättre liv. Alternativet för många här är att återfalla i kriminalitet och missbruk.  

Går inte runt

I år har staden gått in med tillfälliga bidrag på cirka en halv miljon kronor. Men pengarna räcker ändå inte till eftersom butiken dras med en rad andra kostnader, så som löner, administration, fordon med mera.

Just nu rustar de upp en gammal lada i Haninge, dit flytten går om de tvingas stänga butiken i Stockholm.

– Tjuvgods är en viktig verksamhet därför har vi valt att stötta dem ekonomiskt. Frågan nu är vilken typ av hjälp som behövs och vad man kan göra på lång sikt, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Hon tror på en ny kontakt med Stockholmshem för att se om det finns andra, bättre lokaler.

– Man kan också överväga olika typer av partnerskap mellan det offentliga och ideella för att driva verksamheten. Men hittills har de ju klarat av det själva och det är bra gjort.

LÄS ÄVEN:

Nu töms lokalerna runt Valla torg

Tjuvgods flyttar till Bolidenplan

Nyöppnad möbelverkstad och butik värnar om miljön

Nyheter Bojkottar massproduktionen Sedan januari i år driver makarna Angelica och Cesar Pacha Larsson möbelverkstaden och butiken Like New By Us. De bojkottar massproduktionen och tar tillvara på det som redan finns.onsdag 26/2 20:00

Fler lastbilar när Stockholms nya jättehamn öppnar

Nyheter 400 extra lastbilar om dagen När den nya containerhamnen Norvik öppnar i maj kommer tung godstrafik att bli beroende av vägnätet på Södertörn. Det är särskilt Nynäsvägen och väg 225 som kommer belastas.onsdag 26/2 17:51