Bokfest. Tidigare arrangerades bokbordet på Drottninggatan, men har nu flyttat en bit längre norrut till Norra bantorget och skolgården till Norra Latin. Foto: Anna Berglund

Fokus på barnböcker på årets bokfest

Den som har läst slut på sina böcker under sommaren kan bege sig till Norra Bantorget på söndag. Där väntas nämligen en sju timmar lång bokfest. Då är det återigen dags för Bokbord Stockholm – för 29:e gången i ordningen.

  • Publicerad 14:42, 12 aug 2019

Världens längsta bokbord kan ha nått sitt slut

Tidigare gjorde det sig känt som världens längsta bokbord men sedan förra året har de fått byta koncept. Den boksugne behöver dock inte vara orolig: Bokbord Stockholm arrangeras precis som förra året mellan Norra Bantorget, Norra Latin och Drottninggatan. Nytt för i år att barnlitteratur ska få ett helt eget fokus. 

– Vi satsar väldigt mycket på det i år, mer än tidigare. Det kommer författare, det blir en mimteater, och vi firar Lennart Hellsing. Johanna Hellsing, hans dotter, kommer och sjunger hans låtar, säger Gunilla Berglund som har varit med varje år sedan arrangemanget började 1990. 

Även teater och musik

Här kan man hitta alltifrån begagnade böcker från antikvariat och privatpersoner, till nya böcker som ställs ut direkt av författarna. Förutom böcker så kommer det också finnas möjlighet att pyssla, lyssna på föreläsningar och titta på teater. Men böckerna är ändå huvudnumret. 

– Det är så fantastiskt att man kan fynda böcker på det här sättet. Det har jag hört av flera antikvarier här, att det kommer unga som är alldeles lyriska när de hittat böcker de letat efter i många år.

Nästa år är det 30 år sedan starten och mycket talar för att det blir ett evenemang även då. 

– Det är häftigt att vi kan hänga kvar så länge. 30 år är ändå 30 och kanske blir det att vi firar lite extra, säger Gunilla Berglund.

Världens längsta bokbord fyller 25 år

Bokbord Stockholm

Datum: Söndag 18 augusti.

Plats: Norra bantorget, i kvarteren omkring Norra Latin, Centralbadet och Drottninggatan.

Tid: 11–18, Barnavdelningen: 12–16.

Fri entré.