Tog tre år. Det blev ett litet telekomtorn i Söderort. Foto: Sacharias Källdén

Följ med in i södra Stockholms nya skrytbygge

Söder är det nya norr. Det vill i alla fall telecombolaget Tre ha det till och har därför byggt ett eget högkvarter på andra sidan Skanstullsbron, långt från branschkonkurrenterna i Kista. Häng med in i nybygget där Grumpy cat har ett eget rum.

  • Publicerad 08:10, 6 okt 2018

– Ja, det är väl här som vi kommer att få vårt första dödsfall, säger Mårten Lundberg skrattandes samtidigt som han leder vägen och försiktigt kryssar ner längs den halsbrytande branta trappan.

Kommunikationschefen skämtar, men fallhöjden mot scenen i mitten av cirkeln där nere, blir avsevärd för den som inte håller koll på sina fötter. Gradängtrappan ligger i botten av det höga bygget och är designad för stormöten där företaget behöver samla så många som möjligt av de cirka 1 000 människor som jobbar här.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Flyttlasset har precis gått; från Lindhagen på Kungsholmen, hit till den framväxande Söderstaden. Här och var i hörnen står hopfällda kartonger, byggjobbare i blåställ fixar med kablar, och barnsjukdomar sticker upp sina trynen. Just idag står två av hissarna helt stilla.

815 ton stål och massor av ladd

I tre år har Tres nya högkvarter vuxit fram här längs den tungt trafikerade Nynäsvägen, fullt synligt för alla passerande bilister där det står i det trista gråa gränslandet mellan Globen och Skärmarbrink. 14 våningar, 15 000 kvadratmeter, 162 p-platser för cyklar inomhus, 62 laddstationer för elbilar, 815 ton stål, 1 486 balkar, ett gym på 160 kvadratmeter. Och så vidare.

Bryta med branschen. Helena Körberg och Mårten Lundberg tycker att det är att gå mot flockbeteende att inte placera sig i Kista. Foto: Sacharias Källdén

Stolt. Elias Berglund vill att stockholmarna ska se hans arbetsplats som ett nytt landmärke. Foto: Sacharias Källdén

Här är Tre ensamma i sin bransch; genom högsta våningens stora glasvägg ser man Globen, Skanstull, Gullmarsplan, Skärmarbrink, arenor, motorväg och bostadshus. Men inga konkurrenter inom telekom. De håller alla till i Kista, norrut.

VD:n Johan Johansson och projektledaren Helena Körberg förklarar det med att man vill vara först i ett nytt område, en framväxande knutpunkt, och ha nära till stan. Det passar deras företagskultur att "gå sin egen väg, att inte ha flockbeteende" och kommer att göra det lättare att "locka Söder-talanger".

Möte! Much wow such fun

För att visa hur väl de hänger med i den uppkopplade svängen, har samtliga mötesrum – och det är många, i många olika storlekar – döpts efter, tja, internet. Man kan träffas i Leave Britney alone, Sneezing baby panda, Lunarstorm, Firefox, Familjeliv, Reddit, Kardashians, Grumpy cat, Lol cats, Rick Roll eller Doge! Much wow such fun. Nostalgi kring memes och virala klipp, som för kommande generationer kommer att te sig som hieroglyfer.

Överallt är det stort och påkostat, med väl tilltagna rekreationsytor med pingis, fussball och shuffleboard insprängda mellan de öppna arbetsområdena, där ingen har en egen fast kontorsplats, allt enligt rådande företagsmelodi.

Ja, förutom de som jobbar i NOC:en då, det högt belägna Network operations center, framför skärmar som övervakar all trafik genom nätet. Där är det bemannat dygnet runt.

– Vad stockholmarna tänker om det nya huset när de kör förbi? Ja, jag hoppas att de blir nyfikna. Och att vi ska ses som ett landmärke. Jag åkte hit i söndags bara för att se när de satte upp den stora trean på taket längst upp, det kändes stolt. Jag hoppas att den stockholmare som är stolt över sin stad ska känna att vi bidrar till den, säger Elias Berglund, HR-chef, superpeppat.

Sur katt. Mötesrummen har döpts efter roliga saker på internet. Foto: Sacharias Källdén

"How do you do fellow kids?" Foto: Sacharias Källdén

Husets hjärna. Det högt belägna Network operations center övervakar all trafik genom nätet och är bemannat dygnet runt. Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Tågluffa med SL i augusti

Nyheter Sommaren är inte slut! Upptäck Stockholm med minisemester på hemmaplan Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...fredag 16/8 16:44

Anna vill inspirera motvilliga till träning

Nyheter "Det handlar om att komma över det inre motståndet" Rågsvedsbon och författaren Anna Suvanna Davidsson vill med sin nya bok Stor och stark skifta synsättet på träning och våra kroppar.fredag 16/8 16:00