Felix Nyman trixar lite med bollen i nya hallen. Foto: Sacharias Källdén

Följ med in i Stockholms första bandyhall

Hammarby bandy har varit utan en riktigt bandyhall att träna i. Under den tiden har flera andra lag i elitserien fått chansen att segla ifrån. Vi var med när försvararen Felix Nyman gjorde sitt första besök i nya hallen i Gubbängen som ska lyfta laget.

  • Publicerad 11:43, 14 nov 2019

Efter många om och men är bygget av nya bandyhallen i Gubbängen nu i sitt slutskede. Frigolitskivorna täcker golven där isen ska vara, och de över 2 000 läktarplatserna kommer vara tomma ett tag till.

Hallen kommer att stå klar i början av nästa år, men dörrarna öppnar inte officiellt förrän i september 2020.

Det blir den första bandyhallen i Stockholms stad, och Gubbängenklubben GT/76 får den som hemmaarena.

Men några som är lika glada över bygget är Hammarby bandy, vars herrlag spelar i elitserien.

Bajenspelaren Felix Nyman har svårt att få nog under vår tjuvtitt.

– Det är oerhört viktigt för Stockholmsbandyn, och särskilt för ungdomslagen.

Högt i tak. Felix Nyman är första spelaren som sätter sin fot in i nya hallen. Foto: Sacharias Källdén

En läktare finns också i hallen. Foto: Sacharias Källdén

Eftersom lagets hemmaarena på Zinkensdamm saknar tak kan de inte träna där under den så viktiga försäsongen. Så under den tiden, från augusti tills serien drar igång i november, får de antingen åka till andra platser eller sköta mycket av sin isträning på hockeyrinkar.

– Vissa grejer går helt enkelt inte att träna på på mindre ytor. Till exempel långbollar, och hörnor, som är avgörande i bandy. Det skulle vara som att ett fotbollslag i allsvenskan skulle spela på en liten femmannaplan, säger Felix Nyman.

Han är 26 år gammal och gick bandygymnasiet i Stockholm. I valet mellan att stanna, eller flytta till en annan ort där det finns en rejäl träningshall, gjorde han det första.

– Många valde ju att gå i skolan nån annanstans, där det finns bättre träningsmöjligheter. Men jag trivdes i Stockholm och vill inte spela någon annan stans. Jag är hammarbyare sedan barnsben, säger han.

Precis innanför isrinken går en gång till och från omklädningsrum. Foto: Sacharias Källdén

Omklädningsrum med anslutning till dusch till vänster. Foto: Sacharias Källdén

Felix brorson, som är tio och spelar i ett av Bajens ungdomslag, fick bara chansen att träna på stor arena fem gånger under förra säsongen. Även A-laget, där Felix spelar, hade det svårt. För att få träna på en plan med fullstora mått åkte de ibland ända till Västerås.

– Det är ju en fråga om inställning, att man vill göra det bästa av saken. Men som det sett ut hittills så dräneras Stockholm på sin bandytalang, och det här kan bli ett rejält uppsving, inte minst för ungdomssatsningarna, säger Felix Nyman.

I år har ytterligare ett Stockholmslag tagit plats i elitserien – nämligen AIK som är i bandyns finrum för första gången någonsin. Laget är i en liknande sits som Hammarby var i innan den nya hallen i Gubbängen byggdes, norr om stan finns det nämligen inte heller någon bandyhall. Säsongens Stockholmsderbyn blir alltså de första – och sista – där båda lagen har lika "dåliga" förutsättningar.

– Att kunna träna på riktigt kommer förhoppningsvis ge oss en fördel i framtiden, men det blir spännande att möta dem på isen i år, säger Felix.

Mäktig rymd i nya hallen. Foto: Sacharias Källdén

Hallen är beräknad vara klar till september 2020. Foto: Sacharias Källdén