Fredrik Lindström och Martin Kåberg jobbar på sprututbytet vid S:t Görans sjukhus. Foto: Sacharias Källdén

"Folk känner en orimlig rädsla"

Sprutbytet vid S:t Görans sjukhus har varit igång sedan 2013. Med den senaste tidens fynd av kanyler på skolgårdar har verksamheten blivit ett slagträ i debatten om barnens trygghet.

  • Publicerad 16:21, 8 nov 2017

Fredrik Lindström, platsansvarig sjuksköterska, och Martin Kåberg, läkare med medicinskt ansvar, är de som driver sprutbytet. En verksamhet som var en het politisk fråga innan den kom på plats. Moderaterna, som var helt emot, kördes över och idag är det en permanent verksamhet där de som injicerar droger kan byta sina smutsiga sprutor mot rena.

– Idag har vi ungefär 110 personer som passerar här under en dag, till skillnad från ungefär 30 i början. Verksamheten har utvecklats, tycker vi och fungerar bra, säger Martin Kåberg.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att boende i närområdet oroas av att de som besöker sprutbytet uppehåller sig i området har Fredrik Lindström förståelse för. Samtidigt understryker han att problemen inte enbart går att koppla till sprututbytets verksamhet.

– Det är ett samhällsproblem att 20-25 procent av de som kommer hit är hemlösa. Vi ber alla att inte injicera i närområdet, men följdfrågan kan då ofta bli "var ska jag gå då?" när man inte har bostad. Samtidigt har vi en återlämningsgrad på sprutor som är väldigt hög vilket betyder att den stora majoriteten tar ansvar, säger han.

Ingen har smittats

I grunden menar Fredrik Lindström att det handlar om en felaktig bild av patienterna som grundar sig i fördomar om de som tar droger.

– Att hitta använda sprutor i allmänna miljöer kan givetvis upplevas som skrämmande och om olyckan skulle vara framme så ska man ta kontakt med sjukvården, säger Fredrik Lindström.

Samtidigt poängterar han att risken för smitta är minimal och att det inte finns ett enda dokumenterat fall där en person blivit sjuk av att sticka sig på en kvarlämnad spruta.

– Okunskap ger folk på Kungsholmen en orimlig rädsla. Hur märkligt det än kan låta så är en vanlig patient här en vänlig person och stämningen här är ofta humoristisk, säger Fredrik Lindström.

Martin Kåberg fyller i:

– Det här är den trevligaste arbetsplats som jag har varit på och vi upplever att vi gör väldigt mycket för en marginaliserad grupp som inte annars har kontakt med sjukvården.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu kommer det bli ytterligare ett permanent sprutbyte vid Gullmarsplan, vilket glädjer enheten på Kungsholmen.

– Vi har sagt från början att det skulle behövas fyra sådana här enheter i länet. Vår verksamhet är så stor som den kan bli nu och det vore även bra att avlasta det här området. Nu har vi fått veta att det ska bli en till enhet, som inte kommer ligga på Kungsholmen, som enligt den information vi har nu ser ut att öppna 1 april 2018, säger Martin Kåberg.

Här får Stockholm ny klinik för sprututbyte

Sprutbytet har funnits på Kungsholmen sedan 2013. Foto: Sacharias Källdén

Paviljongen ett stenkast från S:t Görans sjukhus. Foto: Sacharias Källdén

Fredrik Lindström och Martin Kåberg. Foto: Sacharias Källdén

Harm reduction

Verksamheten arbetar utifrån idén om "harm reduction" - skadereduktion på svenska - som kortfattat handlar om en neutral och icke-moralistisk syn på droger och missbrukare. I språkbruket syns det till exempel genom att man på sprututbytet kallar patienterna "personer som injicerar droger", inte missbrukare eller narkomaner.

Utöver själva bytet av sprutor finns specialutbildade sjuksköterskor, infektions- och beroendeläkare, tandläkare, barnmorska och kurator på plats. Enheten erbjuder behandling av infektionssjukdomar inklusive hiv och hepatit C samt länkning till beroendevård och socialtjänst.