För Karin Nordvaller är Danderyd hennes hembygd trots att hon vuxit upp i en annan del av Stockholm. I hennes mening finns det en starkare samhörighet här. Foto: Kevin Wedin

"Folk säger: 'Du har fått mig att lära känna Danderyd'"

En av Danderyds mest engagerade personer är Karin Nordvaller. Här berättar hon om hur Danderyd blev hennes hembygd, varför det är viktigt att engagera sig och vad hon vill förmedla.

  • Publicerad 17:40, 13 dec 2017

Med all sannolikhet har du stött på namnet Karin Nordvaller i något sammanhang. Antingen i någon av alla de lokala föreningar hon är verksam i eller som administratör för den lokala Facebook-gruppen "Danderyds anslagstavla" där hon frekvent informerar Danderydsbor om allt möjligt i kommunen.

– Jag är stolt över min kommun och det berättar jag gärna om på Anslagstavlan, jag vill sprida allt bra som händer. Folk har sagt att "du har fått mig att lära känna Danderyd", säger Karin.

Och när det kommer till engagemang så har Karin ett gedigen CV när det kommer till Danderyds föreningsliv. Bland annat är hon initiativtagare till Danderyd konstrunda och en av initiativtagarna till Nätverket Danderyds Konsthall.

– Jag växte upp på Lidingö men det är Danderyd som är min hembygd. När vi flyttade hit 1984 så gick jag med i så många föreningar jag kunde, för jag kunde varken vägarna eller kände någon.

– Så genom att engagera mig så fick jag ett stort kontaktnät som än idag bara växer. Det ena ger alltid något annat.

Men att administrera en allmän Facebook-grupp med nära 4 000 medlemmar innebär inte bara glädjerop och positiva kommentarer. För cirka två månader sedan beslutade Karin att ta en paus från gruppen.

– Bland annat fick jag ett långt mejl från en pappa till en i ett fotbollslag som skrev att jag var en värvningskanal för en annan klubb. Men jag delar det som klubbarna lägger ut, så jag tänker att skjut inte budbäraren.

Karin Nordvaller

Ålder: 66

Uppvuxen: Lidingö

Bor: I Djursholm sedan 1984

Familj: Man Thomas och två vuxna barn.

Är: Konstnär och mångsysslare

Tidigare yrken: Flygvärdinna, utbildad jurist, bland annat.

– Jag får privata meddelanden och folk som ringer upp mig och är upprörda över saker. Men jag tyckte då att gränsen var nådd. Ska man vara med här får man sköta sig.

Men nu, i december, är hon tillbaka i gruppen.

– Det är svårt att lämna sin bebis. Men nu lägger folk upp själva och den börjar stå på egna ben. Så till slut kommer jag lämna och hitta på något nytt.

Julbord åt hemlösa

Att dra igång nya projekt är det som är själva moroten för Karin. Bland annat var hon med i uppstarten av BRIS, Barnens rätt i samhället, och i tonåren så höll hon på med alternativ jul och anordnade julbord för hemlösa.

– För några år sedan drog jag igång en grupp som skulle dricka vin och äta ost, bara på kul. 20 minuter senare hade vi startat Kulturpartiet i Danderyd och på en månad lyckades vi få en styrelse, beställa valsedlar och starta kampanj.

Hemlighetsfullt berättar Karin om ett nytt projekt som hon ska dra igång. Exakt vad det innebär får vi dock inte reda på ännu.

– När jag var liten var jag jätteblyg och vågade inte prata, vad gjorde jag då? Jag studerade retorik på universitetet. Jag vill bevisa att allt är möjligt och jag vill att alla ska få möjlighet att vara med.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Osäker framtid för gratis simskola i Vallentuna

Nyheter Under hösten 2018 har Vallentunas sexåringar fått gratis simundervisning vid fyra tillfällen. I januari avslutas satsningen, men eleverna hade kunnat få fler träningstillfällen om inte simhallen...torsdag 17/1 16:48

Nu kan du åka skridskor på Rönningesjön

Nyheter Kommunen uppmanar till försiktighet Temperaturen har nått minusgrader och äntligen har en av sjöarna i Täby plogats av kommunen. Nu är det bara för skridskosugna att snöra på sig grillorna.torsdag 17/1 16:28