Aleppotvålen lockar många till Södermalm. Bland annat Waqar Hashem som rest hela vägen från Örnsköldsvik. Foto: Sacharias Källdén

Folk vallfärdar till Söder – för en tvål

"Det betyder att Syrien lever. Och att folk försöker trots krig och allt elände runt omkring", säger Waqar Hashem som åkt hela vägen från Örnsköldsvik till Södermalm – för att köpa en tvål.

  • Publicerad 11:27, 6 maj 2019

Trots att Maged Mikayel haft sin tvålbutik Baron Hammam på Sofiagatan på Södermalm i snart sju år, är det först nu han märker att ryktet verkligen spridit sig. Dels har det enligt honom tagit tid för folk att sprida ordet till sina vänner, sedan sände "Stil i P1" ett avsnitt i mars där han blev intervjuad.

– Det ringer folk från hela landet. Det har varit helt galet!

Han hejar glatt på Waqar Hashem när hon kommer in i butiken. De pratar arabiska, skämtar, och han går igenom ett tiotal tvålar och tar sig tid att berätta om var och en. Hon överväger, tittar noga. Och luktar.

– Jag älskar den här doften. Det är en tradition jag levt i. Även om jag kommer från Irak så har vi använt tvålen sedan jag var barn. Mamma och mormor använde den till allt, la den till och med mellan kläderna. Det har varit svårt att få tag på i Sverige, så jag blev jätteglad när jag hörde om butiken, säger Waqar Hashem.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bra mot eksem

Maged Mikayel har jobbat med det här i 12 år och butiken är, enligt honom själv, den enda i Sverige som säljer Aleppotvålar i ett så brett sortiment.

– Jag jobbade hårt för att hitta bra leverantörer. Liknande tvål finns ibland på olika ställen, men är ofta inte äkta i ingredienserna och att de är från traditionella fabriker i Syrien.

Så, vad är en äkta Aleppotvål? Jo, den består av ren olivolja från olivträden i Aleppo och lagerbärsolja från lagerbärsträden på den Syriska kusten. Sedan kan man välja hur hög procenthalt av olja tvålen ska ha, ju högre desto bättre mot exempelvis eksem.

– Jag vill presentera något traditionellt som är bra för miljön. Den här tvålen har funnits i flera tusen år och är effektivt mot mjäll, eksem och psoriasis. Samtidigt stödjer du företagare i Syrien som försöker komma igång efter kriget, säger Maged Mikayel.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Butiksägaren Maged Mikayel. Foto: Sacharias Källdén

Aleppotvål. Foto: Sacharias Källdén