Bildar. Per Grankvist kommer till biblioteket i Ekerö centrum 6 november klockan 18.30. Foto: Rickard Häggblom

Folkbildare: "Var skeptisk till de tvärsäkra svaren"

I en värld av falska nyheter och filterbubblor kommer biblioteket bli en allt viktigare institution. Det säger folkbildare och författare Per Grankvist som kommer till biblioteket i Ekerö centrum för att prata om just dessa saker.

  • Publicerad 10:47, 3 nov 2017

Vi har en president i USA som kallar saker han inte gillar för ”fake news” och förstår man inte riktigt hur detta fungerar så är det lättare att man går på det.

Filterbubblor kallas fenomenet när vi i våra sociala medier bara ser det vi tycker om och allt annat filtreras bort. Informationen vi får i sociala medier bygger på dessa bubblor och det gör vår möjlighet att förstå världen lite sämre, menar Per Grankvist.

– Vi har en president i USA som kallar saker han inte gillar för ”fake news” och förstår man inte riktigt hur detta fungerar så är det lättare att man går på det, säger han.

För även om falska nyheter och envisa rykten alltid har funnits så sprids de nu mycket fortare med sociala medier, där vår egen bild av världen sällan blir ifrågasatt. Förr kunde en stor tidning ta död på envisa vandringssägner men nu kan de i stället fortsätta att bekräftas i din filterbubbla, menar Per Grankvist.

– Och om du kollar upp något i ditt eget flöde så verkar alla andra tycka samma sak, men så skriver inte de stora tidningarna om det, då kan du få intrycket av att de döljer någonting, säger han.

Därför är det viktigt att vara i olika bubblor, där du möter andra åsikter än dina egna. Det är också viktigt att förhålla sig skeptisk till de tvärsäkra svaren, menar Per Grankvist. Bibliotek är en viktig del i det, tycker han.

– Det finns ingen annan institution i samhället som är så kopplad till lokal kunskap. Du kan ställa en fråga till en bibliotekarie och så får du tre böcker till svar. Det är inga absoluta svar, men du kan få något som kan leda dig vidare.

Biblioteket är på så sätt en folkbildare som kan sätta fakta i ett sammanhang och hitta samband mellan olika saker, menar han.

– På måndag hoppas jag kunna bidra med mer bildning kring dessa frågor. För har du bildning inom detta kan du också bilda dig i andra sammanhang, säger han.

Ordlista:

Filterbubblor kallas fenomenet att sociala medie-flöden är designade att bara visa dig saker som du gillar.

Falska nyheter och ”fake news” är ett medvetet spridande av desinformation för att politiskt eller ekonomiskt vilseleda mediakonsumenten.

Algoritmer är ett system som bestämmer hur informationen i en onlinetjänst visas. Googles algoritmer avgör till exempel vilken ordning sökresultat visas och Facebooks algoritmer bestämmer vilka inlägg och reklam du ser.

Källa: Wikipedia och IIS

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Färre besökte slottet i hettan

Nyheter Stranden lockade mer än sightseeing denna sommar. Det visar besökssiffror från Drottningholms slott.måndag 20/8 9:02

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter