Fastighetsägaren Abu Dhabi Investment Authority vill göra om hela Sturekvarteret. Jonatan Berggren och Malin Ljung tycker till. Foto: Mikael Andersson / ADIA

Folket på Stureplan: Så tycker vi om nya planerna

"Ballt och öppet". Vi hängde vid Stureplan och tog några röster om fastighetsägarnas nya planer för Sturekvarteret. Det var mest positiva tongångar bland Östermalmsborna.

  • Publicerad 11:30, 18 maj 2017

Jonatan Berggren och Malin Ljung. Foto: Mikael Andersson

Jonatan Berggren bor på Riddargatan och är positiv till det nya förslaget.

– Jag gillar att man gör om Sturegallerian. I dag är den liten och muggig. Det är trånga gångar och lite instängt, säger han.

Planerna på att riva det glas- och stålhus som står framför Freys hyrverk och öppna upp platsen gillar Jonatan Berggren också.

NYA BILDER: Så vill Abu Dhabi-bolaget bygga om Stureplan

– Huset bakom visste jag inte att det fanns men jag gillar det.

Hans sällskap Malin Ljung håller med.

– Det är najs att de tar vara på det som redan finns, säger hon.

Om Jonatan Berggren fick önska fritt skulle han gärna se fler "mellanprisaffärer" i Sturegallerian.

– Jag tror det skulle locka en bredare publik, lite som i City, säger Jonatan Berggren.

Mattias Lomakka. Foto: Mikael Andersson

Mattias Lomakka säger att det beror på dagsform vad han känner inför Stureplan.

– Men jag gillar inte vad det representerar, det är för homogent. Det har sin charm men jag är inte här och kalasar alltför ofta. Så länge man behåller k-märkta hus så tycker jag de kan köra på. Operera hur mycket som helst, bygg om, säger han.

Britt-Louise Falke. Foto: Mikael Andersson

I 47 år har Britt-Louise Falke bott på Östermalm. Och varje dag tar hon en runda kring Sturegallerian. Hon tycker att de nya skisserna ser bra ut men att det är onödigt med en tunnelbanenedgång till.

– Det finns ju en så nära, på Grev Turegatan. Jag tycker att det är bra att man gör om inuti gallerian. Det börjar kännas lite oinspirerat där. Men jag skulle gärna se att man separerade restauranger och butiker, det blir så rörigt när man sitter och äter utanför butiker,

Anna och Hedvig Henricson. Foto: Mikael Andersson

Hedvig Henricson bor på Gärdet och promenerar på Stureplan med systern Anna Henricson.

– Jag tycker att det förra förslaget med påbyggnaden var lite för extremt men jag gillar det här. Det är fint att de tar fram huset (Freys hyrverk, reds anm). Det är kul att någon vill satsa och att det går att göra med respekt så att det smälter in, säger Anna.

Om systrarna fick önska fritt så skulle de gärna se mindre trafik.

– Just kring Svampen är det alltid väldigt mycket trafik. Det vore fint om man kunde ge mer plats för cyklister och gående här. Det är en härlig atmosfär här men trafiken drar ner den lite.

Sofia Bertson. Foto: Mikael Andersson

Sofia Berntsson har jobbat på Stureplan i hela sitt liv och tittar på skisserna, bland annat på Marmorhallarna, för första gången.

– Jag tycker att det nya förslaget är fint, ballt och öppet! Det känns lite som att det var i en annan europeisk stad. Jag gillar förändring, man behöver inte alltid tycka att det var bättre förr, säger hon.

Ulf Iacobaeus. Foto: Mikael Andersson

Ulf Iacobaeus bor på Karlavägen och är av en annan åsikt.

– På ett sätt är jag helt likgiltig till förändringarna. Samtidigt är det slöseri med pengar på något som fungerar bra i dag. Fastighetsägarna har för mycket pengar att göra av med, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Paradise Hotel festar vidare i lya i Stockholm

Nyheter Så säger grannarna Nu festar deltagarna i Paradise Hotel vidare på Hagagatan 54 i Vasastan.måndag 22/10 21:50

Kravet: Gummit i lekparkerna måste bort

Nyheter V: "Farliga för både barns hälsa och miljön" Fallskydd som är gjorda i platsgjuten gummi i stans lekparker är farliga för miljön såväl som barnen och måste tas därför tas bort. Det kräver nu Vänsterpartiet på Södermalm.måndag 22/10 17:56